ФОЙЕРВЕРКИ НА ЧУМИНДЕН

Бомбеният взрив пред редакцията на седмичника „Галерия” се оказа характерен детайл в една показателна за българското общество февруарска седмица. И в деня на св.Харалампи, набеден за покровител на чумата…
Защо?

Всичко като че се отприщи с най-идиотското съобщение в местни медии, с което можеше да започне една седмица  – за 19-годишна американка, която в резултат на рядко психическо заболяване, изяждала седмично по пет сапуна със зелен цвят, като за по-вкусно ги поръсвала с прах за пране. Страдащите от въпросното душевно разстройство поглъщали лакомо също монети, тебешир, батерии, дори и въглища, сиреч имали прояви на извратен апетит.

ТВ-фриик шоу?
За да нагнети допълнително ефекта от подобни щуротии, българска кабеларка излъчи на живо почти двучасово шоу с премиера Бойко Борисов, модерирано от лице с академична титла, което през последните години не слиза от тв-екран и е наблюдавано къде с нездрав, къде с чисто професионален интерес, от лумпени-сеирджии, доморасли комедианти и изследователи на психиатричната патология. Медийни наблюдатели в печата изчислиха, че през 80 на сто от времето е говорил споменатият професор-модератор и едва в 20 на сто от предаването думата е успявал да открадне и българският министър-председател. В печата бяха тиражирани някои от най-запомнящите се мисловно-словесни конструкции на двамата, изложени  в диалог, танцуващ в обръщенията от „вие” на „ти”, и обратно. Като например: “Ще трябва да се съгласиш с мен – чалгата и опростачването са клозетната атмосфера на нашия живот. Искате ли да чуете какво Сашка Васева е изпяла за вас?”, пита водещия и получава следния шеговит премиерски отговор: “А не, не щeм да слушам Сашка, не щем да слушам луди. Какво да ги правя тези хора – да ги интернирам в “Белене” ли, да строят централата?” и т.н.
Зарибяване на потенциалните пациенти
Естествено, че в студените и дълги зимни нощи подобни тв-изживявания се впиват дълбоко в съзнанието на масовия българин, който след тях или инстинктивно докопва бутилката с ракия или периодично се буди в леглото си подгизнал от студената пот на кошмарите. Поради което неслучайно вече 2-3 процента от населението в големите градове е с доказани психически отклонения, а в рекламни листовки някои частни психиатрични клиники привличат клиентелата си със следния текст: ”Вие скоро ще постъпите в болницата. Може би за първи път. От името на целия медицински персонал ви казваме „Добре дошли”!
Естествено прояви на психическа нестабилност бяха демонстрирани и по културна линия. През седмицата гръмна сензацията със стихосбирката на 23-годишна мома от Сливен, в която фигурираха стихотворения на известни български поети под името на амбициозната кандидат-поетеса. На въпрос дали се срамува от своята не плагиаторска, а обикновена преписваческа дейност, сливенлийката отговори дословно: „Да се срамувам? Не, напротив. Аз цял ден съм по медиите – вестници и телевизии ме търсят непрекъснато, аз на всички съм обяснила това, което е – то е факт, стиховете са мои, имам си ръкописи!”. Което би могло да обясни не само на психотерапевтите, но и на все още съхранените трезвомислещи българи истинските мотиви за едно подобно поведение .
Тротиловите пиратки
Най-красивата кулминация на всяка лудория обикновено са фойерверките. След склоняването на Яне Янев да продължи да оглавява своята знаменита партия, след продължаващото жужене на СРС-та в телефонните слушалки и европеизирането на скандала с подслушванията в Брюксел, след внезапното просветление на министър-председателя, че  на всички ключови постове в институциите продължава да има хора на бившата ДС и след осветяването като агенти на комунистическите тайни служби  на две някогашни медийни величия, нищо друго не оставаше, освен да гръмне тротиловият фойерверк.
Това се случи навръх денят на св.Харалампи, известен и като „чумиден”, когато четирима комисари вече бяха на път към София за да поставят своя европейска анамнеза на българското душевно и политическо здраве. А взривът, случайно или не, порази редакцията на печатна медиа. Която също, като че съвсем случайно, се радва на рекордни тиражи в България…

3 thoughts on “ФОЙЕРВЕРКИ НА ЧУМИНДЕН

  1. Лиляна Андреева

    Господин Папакочев, мисля, че не се случва човешката история, а неин уродлив вариант, за което съм съставила специален Речник,който публикувам отвреме-навреме.Апелът ми е да преминем от лявата част на речника(уродливото маймунско битие) в дясната част на речника(нормолното човечно човешко битие).Молбата ми към Вас е да се запознаете с моята идеология за екологични календарни градове,която отрича преборването и осакатяването и ги заменя с преброяване и осигуряване!Прилагам част от Речника.Моля за кратък коментар.С уважение: инж. Андреева

    Серт ревнивец – равен старт
    Арабски морализатори – агро – мелиоратори
    Вакханалия – ваканция
    Мониторинг щраф(глоба) – морнинг стар (утренна звезда)
    Обратен ефект – ефективен обрат
    Баш катунар – бас китарист
    Унижение – управление
    Цветист език (ругатня) – цветущ електорат (народ)
    Заплахи – заплати
    Свършен(разорен)човек – съвършен човек
    Завист – завет – заслон
    Вежливост – враждебност
    Сенчеста икономика – сценична(слаботокова) промишленост
    Есесовски подбор – естествен подбор
    Гръмнат медиен новинар – гръмва медийна новина

  2. инж. Никола Николов

    Уважаема г-жо Андреева,

    Когато многоуважавания от мен г-н Папакочев се е занимавал с политология, водил е предавания по телевизията, Вие вероятно все още сте ходили в основното училище. От статиите и начина на мислене на г-н Папакочев, можете само да си водите записки. Защо не си уговорите един публичен дебат в някоя телевизия с г-н Папакочев, и да му кажете нещата които мислите. Можете да научите доста неща от него, повярвайте ми. Не знам дали Ви е известно, но като радетел на истинската журналистика , г-н Папакочев беше принуден да спре предаванията си и то не от някой друг, а от ченгесаро-комунистическата пасмина. Сега Ви пречи и тук. Ако смятате че сте по – добра от него, напише статия, напишете вижданията си по актуални теми за обществения и политическия живот.

    Виждате ли папката с архива на г-н Папакочев, къде е вашия архив много бих искал да знам ??? Колко посетители имате на сайта си, много бих искал да знам. Стремежът Ви да поучавате г-н Папакочев е меко казано смешен и неуместен. Знам и друга дума за последното, но не искам да я казвам тук , поне на този етап. Разбирате ли ме какво искам да Ви кажа?
    И накрая – искрено Ви съжалявам, и Ви съветвам всички тези препоръки които ги давате тук, да си ги сложите на вашия сайт, блог, или каквото и там да имате, и да се надявате, че поне някой ще отдели от времето и вниманието си за да ги прочете. Вероятно затова се пънете тук да публикуате едно или друго…та да може повече хора да го видят.
    И още веднъж – искрено си надявам да си уговорите публичен дебат с г-н Папакочев, удоволствие ще бъде за мен!

  3. инж. Никола Николов

    Междудругото , г-жо Андреева, г-н Папакочев има една статия, която се казва – Мюнхенският Инженер! Препоръчвам Ви да я прочетете , преди да напишете титлата пред името си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *