„ДЖИНГЪЛ БЕЛС” ЗА ОПТИМИЗМА

В навечерието на Новата година хората се опитват да гледат с оптимизъм в бъдещето, като си пожелават здраве и успехи.
С какви нагласи навлизат в 2010-та българите?
Отговорът на този въпрос, предлаган от проправителствените медии в България, е: „с оптимизъм и надежда в бъдещето и новото българско правителство”. Опозиционните медии не дават отговор, защото подобни медии в момента практически липсват. Онези, които се заявяват като независими, а всъщност до голяма степен са зависещи от политическата конюнктура, демонстрират малко по-широка палитра от новогодишни прогнози, но също гарнирани със „задължителната” доза сезонен оптимизъм.
Какви, обаче, са реалностите, които прозират не от другаде, а от думите на самите властимащи, както и от безпристрастната статистика от чужбина и страната?

Рентгенът на икономиката

Да, средногодишната безработица през 2010-та се очаква скочи на 11.5 на сто при сегашните 9.2 процента, което означава нови десетки хиляди българи на улицата без доходи и осигуровки. Прогнозата беше направена след Коледа от социалният министър Тотю Младенов, който подозира, че осигурителната тежест през следващата година ще бъде увеличена, ако работодателите предприемели масови уволнения.
От 80 милиарда евро задължения на фирмите към икономиката в началото на 2009-та, през следващата година дългът ще надхвърли 100 милиарда евро, като основен генератор на тази задлъжнялост е държавата със забавеното ДДС и неизплатените обществени поръчки. Високата цена на банковото кредитиране прави крайно неблагоприятна икономическата среда –  стойността на активите пада и в резултат на увеличения дълг на фирмите, те не могат да обезпечават с тези активи взетите вече кредити. Компаниите се връщат към докапиталистическата бартерна търговия, а дълговете ще се отразят сериозно върху цялостния брутен вътрешен продукт на страната, заявиха в средата на декември от БСК и подкрепиха прогнозите си с  непоклатими данни.
Над милион и половина българи в трудоспособна възраст са икономически неактивни, което подсказва, че те печелят от скритата икономика и не декларират над 6 милиарда евро допълнителни доходи за населението. Това е индикатор за опасното „посивяване” на трудовите отношения, което предвещава преобръщане на тенденциите в стопанството, предупредиха наскоро експерти от Центъра за изследване на демокрацията, а самият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков беше принуден да признае, че в България „сивата икономика е голямото чудовище, което всички заобикалят”.

Да вярваш на Верчето от екрана?

Според огласените в края на декември данни от голямо Европейско социално изследване, 40 на сто от българите живеят в страх от повсеместната не организирана, а улична престъпност, която застрашава живота и здравето им. Почти половината граждани на „европейска” България не вярват на националната си полиция, а под 5 на сто от тях се доверяват на съдебната система. Анкетираните декларират пълното си недоволство от ниския жизнен стандарт, стресът, в който живеят като потенциални жертви на криминални посегателства, липсата на доверие, че собствената им държава е в състояние да ги защити. Поради това, заключават социолозите, „хората се затварят в тесни социални кръгове, отнасят се с недоверие извън хората в тях и не гледат с оптимизъм в бъдещето”.
Също през последният месец от 2009-та Евростат констатира, че най-ниска покупателна способност сред 27-те членки на ЕС имат България и Румъния, както и че българите са сред най-засегнатите от корупция в съюза.
Нормално в навечерието на Новата година се чуват и гласове на оптимисти. Премиерът Борисов и вицепремиерът и финансов министър Дянков обещават край на кризата до няколко месеца, другият вицепремиер и вътрешен министър Цветанов е убеден, че престъпността ще побегне пред акциите на МВР, а всички вкупом очакват наторената от деблокираните еврофондове българска държава да дръпне мощно напред под фанфарите на своите „независими” медии.
Дано всичко това се случи. Съвсем скоро, дори през настъпващата 2010-та! Както понякога се случват чудесата на Дядо Коледа под акомпанимента на  веселите звънчета.
Така че весело посрещане на Новата година! С непоколебим оптимизъм…

One thought on “„ДЖИНГЪЛ БЕЛС” ЗА ОПТИМИЗМА

  1. Nikolov

    Блестящ и прецизен в своя изказ за пореден път е г-н Папакочев!
    Изключително ми е приятно да чета статиие по актуалните за страната и света събития. Мисля, че ” диагностиката “, която г-н Папакочев прави на политическия и икономическия живот в страната е презицна, и поради тази причнина можеби за доста хора неудобна. Но едва ли някой има нужда от налагане на безпричинен оптимизъм, какъвто все по – натрапчиво ни налагат ” независимите” медии, тъй като ако нещата потръгнат хората сами ще ги усетят. Но това не се случва…

    Бъдете здрав, г-н Папакочев!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *