ИЗБОРИ, ЧЕНГЕТА И МАРУЛЯ

Седмица преди евровота на 7 юни България продължава да се лута в лабиринта на политическата бъркотия, капаните на тоталитарното си минало и засилващата се икономическа криза.
Почти се сбиха в поизпразнения поради предизборната кампания парламент двама изнервени народни избраници. Бивш „атакаджия”, сега независим депутат атакува и шляпна по главата царист след глуповата размяна на реплики, като така и двамата се увековечиха в хрониките на отиващият в историята 40-ти български парламент като комедианти. Ако приемем, обаче, че скандалджиите все пак изразяват някакви обществени настроения, лесно можем да усетим електричеството, което прехвърча между полюсите „общество – политически” елит в навечерието на европейската „увертюра” към парламентарния вот на 5 юли, както сам българският премиер Станишев определи изборите за ЕП.
Седмица преди вота на 7 юни единствено комисарката Меглена Кунева, която води евролистата на НДСВ, се опитва да говори публично по европейската тематика, но едва ли и 30-тината процента декларирали, че ще гласуват,

я чуват, а още по-малко – разбират.

Защото големият залог е не дали някакви 17 души ще правят „совалки” между Страсбург и София, а как досегашните управляващи да спечелят парламентарните избори на 5 юли с цената на всичко или да направят така, че т.нар. „опозиция” да не може да управлява. Освен бутафориите със столичния боклук, с прословутата регистрация на СДС, с инсталирането в ключови институции на „нашите хора”, с предоставянето на медии в ръцете на съмишленици вероятно се подготвя и класическия трик с непризнаване резултатите от парламентарния вот. Така политическата инфраструктура може да бъде блокирана за дълго време, а властовият „риболов” да се прави в мътните води на политическа криза.
Седмицата подсказа и една от основните причини за неработещата  и силно политизирана съдебна система в страната.  С

извадените на светло над 60 ченгета на ДС в прокуратурата и военното следствие,

въпросът вече не е защо, а докога тези фигури ще продължават да „запушват” най-критикуваната сфера от българското европейско битие – „Правосъдие и вътрешен ред” и кой продължава да се възползува от техният специфичен опит.
Дали поради изборната невроза, дали поради закърнелите през последните четири петилетки сетива за бедствие, но българинът или вече не е в състояние, или не иска да усети икономическата криза. Обясняват му най-отгоре, че в България криза няма, че икономиката и банките са под контрол, че правителството бди денонощно и т.н. и той вярва ли вярва.
Както вярваше на същите тези управляващи през април 1986-та, че в Чернобил всичко е спокойно и марулята за салата въобще не е радиоактивна.

One thought on “ИЗБОРИ, ЧЕНГЕТА И МАРУЛЯ

  1. Nikolov

    Едва ли ще кажа нещо ново, когато става дума за г-н Георги Папкочев… но поне за мен статията е изключително интересен поглед и съпоствака на събития. Апатията , която е обхвнала народа, и ” вярата в светлото бъдеще” продължават да държат болшинството от хората в мизерията. Тепърва предстоят голямите кошмари и адът, който ще настане, когато чалгаджииското поколение навлезе във властта. Просто на всеки имащ поне малко акъл му е ясно, че в България е върната 1000 години назад. Плодовете на сегашното възпитание ще са даже непредсказуеми в негативен смисъл. Групи от млади и личи по физиономиите умни хора се виждат всеки ден на летището , на терминала за заминаващи пътници, какво ли правят там???
    Жал ми е за всички прoтосмъртни българи които вече повече от 20 години се борят
    и в чужбина и в България. Добре са само властимащите които са се окопали след 89 и всички живеят супер както те така и цялата им рода внуци, правнуци. Безнаказано правят всякакви престъпления и ограбват народа. Ние останалите които си пишем по форумите сме си за съжаление. Да не казвам че първите заминали в чужбина през 90-те бяха децата на известни партийци които се окопаха добре в чужбина. Не говоря наизуст а от опит от това което съм виждал. Некадърни глезени дечица които никога не са чували думата конкурс за влизане в университет или назначаване на работа.
    Останалите българи се борим навсякъде където и да сме за съществуването си. Това е истината.
    Днес гледахме последното предаване ” светът и ние”. Още един глас на мислещ и разумен човек замлъкна в телевизионното прстранство. И поне за себе си , се надявам че отново ще имаме възможност за нови срещи с г-н Папакочев , както самия той каза: “.. някъде във времето и медийното пространство, в по – разумни времена….” . Гледах с интерес всички негови предавания, радвам се, че имах възможност за това. Бъдете здрав, г-н Папакочев, и до нови срещи!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *