ФРЕНСКИТЕ ИЗБОРИ КАТО ПРЕДУПРЕДИТЕЛЕН СИГНАЛ ЗА ЕВРОПА

Capture 09.12.15

В началните реакции след шока от първия кръг на регионалните избори във Франция се долавя от една страна страх и от друга – успокоение.

Страхът идва от това, че се потвърдиха мрачните прогнози за трайния възход на десният популистки Народен фронт, който след втория кръг на изборите в неделя има всички шансове да овладее две или три области в една от ключово важните европейски държави.

Успокоението произтича от тезата, че дори едно такова постижение не може да гарантира на Марин Льо Пен, извела от политическа изолация основаната от нейния баща Жан-Мари партия, успех на президентските избори през пролетта на 2017 година. Тогава, според прогнозите, на решителния финал тя би трябвало да бъде сразена от обединените гласове на традиционните френска десница и левица.

Основната опасност, която прозира след първия кръг на френските регионални избори идва от заблудата за печеливша промяна в посоката на политическите партии в страната на дясно. Подобни са настроенията не само на традиционната десница начело с бившия президент Никола Саркози както и до известна степен на управляващите социалисти.

Примерът с Националния фронт, който със завоя си към десния популизъм успя да разшири значително своя електорат, се оказа заразителен. И резултатът не закъсня – миналата неделя една трета от французите дадоха да се разбере, че „льопенистите“ дори могат да влязат дори и във властта.

Случващото се във Франция би трябвало да се превърне в предупредителен сигнал за другите европейски държави, в които екстремистките и протестни настроения се засилват и където традиционните партии продължават да се успокояват с твърдението, че десните популисти са едни обикновени приспособенци.

Първият кръг на изборите във Франция показа убедително докъде могат да доведат подобни заблуди – просто една значителна част от избирателите на традиционната левица и десница обърна гръб на досегашните си политически формации и отиде директно при привържениците на Марин Льо Пен. В което всъщност се състои основната опасност за Европа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *