„КАФЯВИТЕ“ ПЕТНА НА БЪЛГАРСКОТО МИНАЛО

 

Skinhead-partiot-0513 14.02.2014 Фашистки или нацистки е бил режимът в България до септември 1944-та? Леви или десни са днешните крайни националисти? Мнения на  вицепрезидента на Световния еврейски конгрес Емил Кало и на историчките проф.Искра Баева и проф.Евелина Келбечева:

 

                За първи път от 11 години софийската община не разреши траурното шествие в памет на приближния към нацисткия режим на Третия райх лидер на някогашния Съюз на българските легиони, генерал Христо Луков. Известна като Луковмарш, проявата досега се организираше от Българския национален съюз, определящ се като „родолюбива организация“, чието основно ядро са младежите. Инициаторите вече обявиха, че забраната да се почита „един български герой е антинационален акт, показващ желание да се осъществи културен и духовен геноцид над нацията ни“ и се заканиха въпреки всичко Луковмарш да има.

Кошмари наяве

Вицепрезидентът на Световния еврейски конгрес Емил Кало смята, че разрешенията на властите за този марш досега е било псевдодемократичен жест без абсолютно никакво оправдание,  а и издигания на него призив „България над всичко“ е напомнял друго време и друга държава. „Изваден от контекста,  този лозунг звучи много красиво, аз също поставям над себе си България, но не мога да допусна това да се скандира в „маршов“ ритъм, както и факелния начин, по който се изразява подобно „родолюбие“. Носенето на портрета на един отявлен фашист, както няма да се посвеня да го определя, и размахването на ръце в до болка познатия ни „поздрав“, не говори нито за демокрация, нито за нещо подобно! След подобни прояви общественото пространство отново започва да се изпълва с призиви за „производство на сапун“, а в  политическата риторика могат да се чуят и  идеи за “насилствено образование“ на малцинствата, за „трудово-образователни колонии“ и други нелепости“,  което според Кало, е „нещо кошмарно“!

„Фашизъм“ по заповед на Сталин

И все пак фашистки или националсоциалистически е бил режимът по времето на генерал Христо Луков, убит през февруари 1943 година от двамата членове на нелегална комунистическа група Виолета Якова и Иван Буруджиев? В България официално няма нито едното, нито другото, е категорична проф. Евелина Келбечева, историчка от АУБ.  Малцина обаче  знаят, че масово използуваната и днес дума „фашизъм“ замества термина „националсоциализъм“ по изричното искане на Сталин за да не се хвърля сянка върху социализма. По настояване на Москва чрез Коминтерна през 30-те години термините  просто са  подменени и да не забравяме, че нито един термин, употребяван в тези комунистически централи не е случаен!

Национализъм или социализъм?

Българският режим като управляваща система в нито един момент не е бил фашистки или националсоциалистически, той просто е бил безпартиен, твърди от своя страна проф. Искра Баева от СУ. Оттук безпартиен фашизъм или националсоциализъм не може да има, защото едното и другото се градят върху управляваща фашистка или националсоциалистическа партия. В България не е имало такива. Малко преди и в годините на Втората световна война се наблюдава определена нацификация на българското право и възникват редица профашистки и пронацистки партии, но те никога не стават управляващи. „Вярно, Мусолини е активист на социалистическата партия в Италия, но в началото на Първата световна война той се разделя с нея и  приема национализма. Дучето, обаче, ражда нова идеология, съчетание на социалните характеристики на социалистическото движение с национализма. При самото социалистическо движение няма национализъм, там съществува интернационализъм“, пояснява проф. Баева.

Голямото варварство

Емил Кало  е категоричен, че когато става дума за живота на 11 343-мата евреи от Вардарска Македония и Беломорска Тракия  и за още толкова други избити в България, точното определение за това престъпление е „варварство“. „Оттам нататък обяснявайте „спора“ фашизъм или националсоциализъм е имало на отрязаните глави, на избитите деца, на десетките хиляди евреи, които тръгнаха от домовете си и никога не се върнаха в тях! Ние не сме разнищили все още нашата си, българска история, и все още още се лутаме между „България спаси своите евреи“ и „България не спаси всички“! Уникалното в случая не е бройката, а начина, по който е било постигнато това спасение. Подобен акт другаде няма!“, подчертава Емил Кало.

Леви или десни националисти?

И все пак къде в местния политически спектър следва да бъдат разположени днешните крайни националисти – в екстремното ляво или дясно пространство? „Определено вдясно, защото в екстремното ляво има интернационализъм, който отрича нацията, националната държава“, твърди убедено проф. Баева.  Българските националисти са крайно десни в националистическите си схващания, макар че те много умело съчетават идеите си със социални послания, които, естествено, нямат намерение да реализират, просто при тях това е пропаганда. А колкото до идентичните призиви на левицата и националистите за национализация, за строеж на АЕЦ „Белене“, проф. Искра Баева казва: „Те са десни призиви! Какво ляво има в АЕЦ“Белене“? Имам много съмнения в левия характер на БСП, така че не знам…“

Проф.Келбечева е убедена, че  крайните националисти са от  лявата част на политическия спектър. Тя разказва, как наскоро в Брюксел руски дипломати са говорели открито, че една от националистическите формации е техен инструмент за дестабилизиране на крехкия български политически баланс в момента. „От друга страна видяхме колко „интернационалистически“ беше режима на Тодор Живков спрямо всички малцинства, особено мюсюлманското! След прословутото споразумение в Блед за откъсването на Македония от България през 60-те стъпка по стъпка българските комунисти  стават все по националистически настроени, като изключение прави шизофренното и подготвяно в продължение на 10 години конфедеративно сливане със СССР“, отсича проф.Евелина Келбечева.

Наблюдавайте „социалните проекти“! 

Ситуирането в крайно ляво или крайно дясно изглежда доста архаично за  Емил Кало.  „Съвременната европейска политическа мисъл отдавна анализира не толкова толкова посоките,  колкото т.нар.“социални проекти“. Това е важното, което трябва да се наблюдава! Когато виждаш социален проект с фашизоиден характер, с подобни настроения и слогани, какво значение има дали ще го наречеш ляв или десен?“, се пита риторично вицепрезидентът на Световния еврейски конгрес Емил Кало. И вероятно има основания за подобен въпрос.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *