ЗАЩО РЕДИНГ И ОРЕШАРСКИ СЕ РАЗМИНАХА В СОФИЯ?

Vivienne-Reding-2-red-230713 23.07.13

Още  при пристигането в София на заместник-председателката на ЕК комисар Вивиан Рединг в София , на мнозина направи впечатление, че в предварителната й програма отсъства среща с министър-председателя Орешарски. На втория  ден от визитата й в разбунената  българска столица, комисар Рединг даде следното обяснение пред медиите: „Неотдавна министър-председателят /Орешарски/ е  разговарял с президента Барозу и президентът ме информира за съдържанието на този разговор.  Срещнах се с министъра на правосъдието, тъй като с нея трябваше да дискутираме 2-3 неотложни въпроса /бъдещата длъжност на европейския прокурор и новите правила за защита на информацията/. Другият въпрос, който обсъдих и с вашия президент, беше да се окаже съпротива на всички политици в Европа, които настояват за ограничаване на свободното движение. Разполагах с много малко време /в София/, срещнах се с вашия правосъден министър, с вашия президент и с гражданите.”

Изчерпаното търпение

На друг журналистически въпрос, комисар Рединг припомни, че е призовала двете основни политически партии в България да започнат разговори и допълни,  че „това е същото, което президентът на ЕК е казал на вашия министър-председател” на срещата им в Брюксел. В телеграма от българската столица АФП  цитира думите на комисар Рединг, че партиите следва да забравят своите вражди, да седнат заедно и да упражнят задълженията, възложени им от избирателите, а именно „да решават проблемите, а не да създават допълнителни такива”  като агенцията не пропуска  и възможността да информира, че политическата криза, която е обхванала най-бедната европейска държава след 40-дневни протести, е резултат „от изчерпаното търпение на българите срещу корупцията и бедността и затова от 14 юни насам те всяка вечер са по улиците със скандирания за оставка на подкрепянто от БСП правителство на безпартийния Орешарски”.

Коментирайки гражданския диалог в София британската ББС съобщи за туит на заместник-председателката на ЕК, в който комисар Рединг  пише: „Днес в София моите симпатии  са за българските граждани, които протестират срещу корупцията”.  ББС цитира думите й пред участниците в дискусията:”Ние не можем да сменим правителството ви, но имаме задължението /да направим така, че /нещата у вас да потръгнат добре”  и посочва поетия от комисар  Рединг ангажимент да предаде оплакванията на българските граждани на своя колега  Йоханес Хан, наблюдаващ разпределението на европарите за най-бедните региони в Европа.

Неотложните въпроси?       

Това са известните засега обстоятелства около разминаването на зам.-председателката на ЕК с ресор правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг с премиера Пламен Орешарски в София. По тях трудно може да се  каже дали подобна среща въобще е била планирана или тя просто е  отказана от едната или другата страна. Тези обстоятелства, обаче, дават повод за редица предположения. Като, например, дали предполагаемото неглижиране на сегашния български министър-председател от страна на високопоставената представителка на ЕК не е дипломатичен „червен картон” за сегашното управление от страна на Брюксел? Или дали  държавният глава Плевнелиев, който присъства до края на диалога с гражданите и с когото комисар Рединг беше разговаряла обстойно предния ден, не е получил дискретнно утвърдително кимване за ясно изразените си позиции за предсрочни избори и подкрепата му за протестите?  Може да се предполага също дали думите на президента Плевнелиев в края на софийския граждански диалог с ЕК , че „на нас ни пука за ЕС, но трябва да чуем какво ни казва ЕС, както и посланиците му” вече не са натоварени  и с друг политически смисъл?

Тези въпроси вълнуват хората и отговорите им със сигурност ще се появят. При това  не от Брюксел, а от България. Където протестиращите неуморно ги подсказват със скандирания вече 40-ти ден.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *