ДА ПЪДИШ КУЧЕТО С КЕБАПЧЕ

Новосъздадената Българска агенция за безопасност на храните/БАБХ/ обяви съществуването си с проверка в софийска зеленчукова борса, която констатира наличие на пестициди в продаваните зеленчуци, надвишаващо десетократно допустимите норми.
Изненада ли някого този факт и с какво всъшност се храни българина?
През уикенда в приповдигната атмосфера и с присъствието на еврокомисаря по безопасност на храните Джон Дали, в луксозния софийски хотел „Шератон” беше даден старт на нова държавна структура с трихиляден  персонал, която би трябвало най-сетне да упражни някакъв контрол върху онова, което най-бедните европейски граждани консумират. В своята плодородна страна, която според неотдавнашните обещания на нейния премиер, в обозримо бъдеще и с японска помощ, ще осигурява продоволствие и питейна вода за гладуващите страни по света в условията на глобалната криза за храни.
Надеждите, свързани с дейността на новата агенция, всъщност са огромни на фона на мрачните реалности, в които тънат българската хранителна промишленост, земеделие и търговия. Реалности констатирани не от друг, а от министрите, които са отговорни за въпросните отрасли и пораждащи емоции, което не са препоръчителни за злояди подрастващи и за гнусливи граждани със слаби нерви.
Поглъщане на евтини боклуци
Точно преди две години, навръх Трифон Зарезан, тогавашният министър на земеделието от кабинета „Станишев” Валери Цветанов изплю камъчето, като призна на винена дегустация, че българина яде евтини боклуци, които се произвеждали от внос на заместители и некачествени продукти. Темата успешно беше подхваната и доразвита от неговия приемник от ГЕРБ Мирослав Найденов, който също постигна висоти в графичното формулиране на проблема. В средата на миналата година той обяви „тежка война с боклуците, които кучетата не искат да ги ядат, а ги дават на нашите деца”, като поясни, че детските градини и ясли купували най-евтините месни  продукти. Въпросните продукти се оказало че били пълни с оцветители, със смляни рога и копита с чубрица, и в тях почти нямало месо. По-нататък стана ясно, че гастрономичната гордост на българина и основна изборна примамка, кебапчето, особено струващото в някои търговски вериги по цели 8 стотинки, било смес от боклуци, кучешко месо и тоалетна хартия, в която отгоре на всичко се инжектирал гел за докарване на грамажа. Тези дни същият министър Найденов потвърди публично, че българите ядат най-лошия хляб, защото бил произведен от нискокачествена пшеница и натъпкан с оцветители, сол и стабилизатори, т.нар.”пилешко месо” било пълно с вода и неясни ензими, а свинското месо се инжектирало с разтвори за да изглежда розово и прясно.
Светещите пестицидни зеленчуци
И за да докаже, че ситуацията е напълно абсурдна, не друг, а европейската статистическа служба Евростат обяви миналата есен, че независимо че е най-бедната страна в ЕС, голяма част от храните в България, като пилешкото месо, яйцата и редица месни продукти изобщо не са сред най-евтините, дори напротив. На този фон откритите десетократно надхвърлящи нормите пестициди във внесени от кралство Йордания домати, краставици и чушки, които се продават евтиничко в някогашната зеленчукова градина на Балканите, отдавна не стряскат българина. Поради пробития си джоб той все по-малко се интересува какво яде и гледа само храната му да е по-евтиничка. А когато седне на вино и сланина според премиера Борисов, той просто се забравя и после тежи на бюджета като пълни здравните заведения.
Така че по-голямата част от българско население със или без новата Агенция ще продължи да купува и консумира най-евтиното. Просто защото друго не може да си позволи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *