ГОРЕЩА ЕСЕН ЗА БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Предстоят ли изненади през есенната сесия на българския парламент? Даден ли е неофициалният старт на кампанията за изборите през 2013? Готови ли са депутатите да приемат поправките в Закона за досиетата?

Първата „синоптична” прогноза за стартиралата есенна сесия на 41-то НС направиха активисти от международната група „Анонимните”, които дни след началото на парламентарната ваканция успяха да хакнат официалния сайт на законодателния орган. Повод за атаката се оказа протестът им  срещу „нарушаването на гражданските права, срещу мизерните условия на живот, срещу всички корумпирани хора във властта, срещу приемането на закона на детето, срещу мръсотията, срещу качването на цените на електроенергията и храната“, или казано иначе – срещу всичко онова, което ще определя градусите на дебатите не само в пленарната зала, но и в публичното пространство през следващите месеци.
Беден – беден „прим”
Своя прогноза направиха и политическите наблюдатели. За мнозина от тях новата сесия по същество е старт на кампанията за предстоящите през 2013 година парламентарни избори, които отсега се очертават като ожесточени и непредвидими. Започналото ново драстично поскъпване на живота в най-изостаналата европейска държава, 400-те хиляди безработни, чийто брой продължи да расте необичайно и през летния сезон, битието на 30-те на сто българи, които по данни на  синдикатите живеят под прага на бедността от 102 евро месечно – всичко това неизбежно ще превърне битката около приемането на новия бюджет и промените в данъчните закони в най-сериозния тест за управлението на ГЕРБ.
Под дебелата лупа на Брюксел
Особено сложна ще бъде законодателната дейност свързана със съдебната система. Под дебелата лупа на Брюксел и с критичните препоръки на ЕК в областта на правосъдието и вътрешен ред на ум, народните представители предстои да изберат новите членове на Висшия съдебен съвет, да попълнят Конституционния съд с двама нови съдии от своята квота, да се договорят около фигурата на бъдещият председател на същия съд, да номирират кандидатите за следващ главен прокурор, да приемат допълнителни изменения в правораздавателните закони с цел ускоряване на досъдебното производство. Като добавка до края на годината трябва да бъде приет новия състав на Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество, както и да се попълни ръководството и състава на Комисията за защита на класифицираната информация.
Продраният плащ и ръждясалият кинжал
Очакванията са, че през започналата есенна сесия парламентаристите ще се заемат окончателно с промените в Закона за досиетата, които ще дадат възможност да бъдат осветени стотици все още скрити агенти на бившата ДС и военното разузнаване, заемали ръководни постове в страната от ноември 1989 до декември 2006г. Обществеността се надява най-сетне да научи имената на „кредитните милионери”, сиреч на хората организирали и най-активно участвали в разграбването на държавата в годините на прехода, в това число и на починалите вече сътрудници на комунистическите тайни служби. Не по-малък интерес представляват имената на агентите сред собствениците и шефовете на печатните и електронни медии, както и на радио и телевизионните оператори от началото на прехода до 2006г, които по силата на сегашния закон също останаха в сянка.
Добрата новина: положението ще се усложнява
В изследване през юнидържавната социологическа агенция НЦИОМ отчете своеобразен срив в одобрението на гражданите към държавните институции, като със своите 3 на сто загуба парламентът се нареди непосредствено преди свляклото се с 4 процента правителство на ГЕРБ. Като най-критични са отчетени настроенията сред хората над 50 години, нискообразованите, жителите на малките градове и села, както и крайно бедните. Това подсказва, че след кризисното огнено лято се очертава не по-малко гореща есен. Не само за народните представители, но и за техните избиратели. Които в крайна сметка са истинския суверен на държавата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *