БЪЛГАРСКИЯТ ОБЩЕСТВЕН ДИАЛОГ ПРЕЗ 2009

Новата 2009 година ще изправи българите пред трудната задача да оцелеят под ударите на световната икономическа криза, да дефинират максимално добре за себе си понятието „европейци”, и да решат какво следва да бъде следващото управление на страната.
Двугодишното пребиваване на България в европейската обществено – икономическа среда потвърди ясно балканският посткомунистически наивитет, с който обществото потегли обратно към Стария континент. Първоначалният ентусиазъм на членството бързо беше попарен от неумолимите изисквания на демократичните правила и процедури, които българинът винаги е възприемал като безсмислена „врата в полето” на своето непоклатимо национално самомнение. Оказа се, че  красивите приказки за „членство в клуба на богатите” и „ ласките на голямото европейско семейство” придобиват смисъл едва след като разбереш, че 6-тата и 8-ма Божи заповеди –

„Не убивай” и „Не кради” са не само задължение, но и общностна отговорност The Final Season video

Shotgun Stories dvdrip

I Spy movie download

;

след като проумееш, че нормите и изискванията на утвърдените демокрации не са опит за чужда агресия върху националното, а условие за взаимодействие с тях.
Следващите 12 месеца за света и неговия малък балкански сегмент в лицето на  България, ще бъдат период за битка с глобалната криза, която засяга еднакво зле както банкерите във Франкфурт, така и зърнопроизводителите от Добруджа. Ударите на световния икономически катаклизъм, съчетани с последствията на обидно лошото през последните 18 години управление на България и с редовните европейски и парламентарни избори през лятото, ще формират атмосферата, в която ще протича обществения дебат в страната. Участниците в него – управлението и политическите формации от една страна, и намаляващото демографски и социално изнервено население от друга, ще защищават две взаимноизключващи се свои намерения – едните ще обещават невъзможното, а другите – ще искат максималното. Защото инерцията от 2008-ма горчивите реалности на

корумпираното управление и кризата да се посипват с пропаганден петмез

за да се печелят политически дивиденти за предстоящия парламентарен вот, едва ли ще прелее безпрепятствено в 2009-та. Твърде нехарактерните за зимния период, но сеизмични за управляващите протести на основни групи от населението, вариращи от студенти до полицаи и военнослужещи от последните дни на старата година, със сигурност ще ескалират, подклаждани от непосилно високите цени на топло и електроенергията, както и от предстоящите масови уволнения във фалирали от кризата фирми и предприятия. Така предизборната кампания през май ще бъде предшествана от дълбинни социални протести, които е възможно да променят значително предварителния политически график на обществото. С висока степен на вероятност очакваните през юни-юли евродепутатски и парламентарни избори, ако въобще се стигне до вторите, ще преминат в обстановка на остро обществено противопоставяне на фона на последствията от икономическата криза.
Естествено най-сериозни ще бъдат трудностите около съставянето на следващото управление в България. Тежките морални и политически недостатъци на основните политически формации в ляво и дясно от центъра, е твърде вероятно да произведат слаба и безпринципна управленска коалиция, която трудно ще реши проблемите на икономиката и обществото. Всичко това говори, че 2009-та ще бъде една от трудните, но решителни години от европейската фаза на дългия български преход.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *