БЪЛГАРИЯ: „ИКОНОМИКАТА, ГЛУПАЧЕТАТА МИ!”

13.03.13

Кои са основните задачи пред служебния кабинет на дипломата Марин Райков и пред бъдещото  българско правителство? Ще решат или задълбочат проблемите на страната поредните властимащи?

Пета  седмица в българското публично пространство за надмощие  се борят два вида гласове – мощните разнопосочни скандирания на улицата за промяна на „всичко, навсякъде и незабавно”  и по-приглушените призиви на определени среди за разум, законност и гражданска отговорност. В еуфорията на протестите, обаче, малцина осъзнават, че общото в двете послания е осигуряването на по-добър живот на хората, което е възможно единствено в условията на стабилна и развиваща се икономика. Така като основна задача на  временния служебен кабинет оглавяван от дипломат от кариерата бъдещото правителство се очертава подобряването на икономическата ситуация в България и нейния бъдещ просперитет. Задача неимоверно трудна сред  жалките стопански реалности  през 23-годишния преход, в условията на кипящо социално недоволство и на фона на продължаващата европейска икономическа криза.

Как да изплашим инвеститорите

Опасностите  най-бедната членка на ЕС на бърза ръка да се озове по икономическа нестабилност до Гърция, Испания или Италия са огромни. Неслучайно миналата седмица рейтинговата агенция „Стандарт енд пуърс” недвусмислено предупреди, че ако бъде застрашен ориентираният към стабилност консенсус за икономическите политики, относително добрия рейтинг на страната от края на миналата година ще се устремии стремглаво надолу. Най-рискови през следващите месеци, според агенцията, са предстоящите извънредни избори, евентуални промени в данъчната система и енергетиката. От своя страна Ройтерс цитира експерт от Института за пазарна икономика, който отбеляза, че продължаващите протести неизбежно ще се отразят върху икономическото положение в страната и ако не бъде съставено стабилно правителство, ще започне бързо изтегляне на чуждестранните инвестиции от нея.

Отново един долар за 1800 лева?

Сериозна тревога буди и изпълнението на бюджета за 2013 и по-специално приходите през първите месеци на годината. Ако темпът на янаурската им събираемост се запази, те ще са с милиард и половина по-малко от предвиденото. През същия месец на миналата година държавата е събрала 9 пъти повече средства от корпоративни данъци, отколкото през тазгодишния януари. Подобно е положението с акцизите и постъпленията от ДДС. В този контекст страховито недоумение предизвикаха идеите за спешен външен или вътрешен заем за вдигане на доходите и стимулиране на икономиката, лансирани от финансисти с международно реноме, както и натиска за отказ от прилагането на т.нар.”валутен борд”, гарантирал стабилността на местната парична единица вече цели 16 години. Неслучайно в първото си послание, служебният министър председател Райков пое ангажимента неговото управление да не допуска политика „която би поставила под въпрос финансовата дисциплина”, „икономическа авантюра” или на опитите страната да бъде хвърлена в хаос.

Промяна vs още от същото

Тези дни пред австрийския в.”Стандарт” президентът Плевнелиев очерта визията си за съставения от него служебен кабинет, като за правителство от „мъже и жени, сами изградили репутацията си, с натрупани знания и умения, които да действат до изборите като кабинета на италианския технократ Марио Монти”. Да припомним – през  миналата година с умела дипломация Монти успя да осигури икономическа помощ за закъсалата си страна и успя да възвърне позагубените й позиции в Европа. Дали служебният кабинет на Марин Райков ще може да изкопира успешно Монти бързо ще се разбере. Няма да е излишно обаче министрите  в него отвреме навреме да си припомнят трите знаковите послания на американския президент Бил Клинтън от предизборната му кампания през 1992г:.„Промяна vs още от същото?”,  „Икономиката, глупачетата ми!” и  „Не забравяйте здравеопазването!”.

Прилагайки  ги биха си свършили повечето работа до май и току-виж биха успокоили улицата.