БГ-МЕДИЙНИ „АПЛОДИСМЕНТИ”

Hair-cut24.04.13     Г.Папакочев

Само за няколко дни в най-накърнената /според сп.”Икономист”/ медийно държавица се станаха  няколко  случки с местни журналисти. Естествено те са далеч от актуалната предизборна фиксация  в момента, но по своему са релефни и показателни за обществото.      

След два разпита в прокуратурата и солиден протест на колеги пред Съдебната палата, млад съдебен репортер от популярен интернет-сайт заподозрян в изнасяне на държавна тайна, в крайна сметка беше оневинен. Просто огласените в негова статия  копия на документи, свързани с високопоставени фигури от държавното обвинение, освен вече публикувани, се оказаха и явни. По време на прокурорските разпити журналистът дори успя да прояви и характер, като отказа категорично да разкрие информационните си източници. Което вероятно силно е впечатлило хората от обвинението. Все пак в днешните опасни и неясни времена да устоиш на активно прокурорско любопитство си е малко геройство. Което заслужава аплодисменти, стига да има откъде да дойдат!

Смърт или…

Засега подобен късмет за друг местен журналист, изследовател на комунистическите тайни служби и тяхната агентура, не се очертава – анонимната заплаха за смърт продължава да тегне над него и семейството му. Човекът е ерудиран професионалист, а публикациите му освен с награди са удостоявани и с комплимента да бъдат цитирани от авторитетни световни медии. Вярно, сферата на неговите изследвания е все още тинеста и нелицеприятна за онези, които „24 години след края на комунизма, не желаят в медиите да се излагат факти и подробности за комунистическия режим”, както признава самият автор, но да бъде заплашван със смърт, а близките му с разправа, е нещо неприемливо дори за рехавата българска демокрация! Та по този повод група общественици призоваха ГДБОП и прокуратурата да разкрият авторите на анонимните заплахи въпреки факта, че досега не е случай на разкрити и наказани нападение или заплаха към журналист в България. Ако това все пак се случи, тогава поздравленията към правозащитните и правоохранителни органи ще бъдат заслужени, най-малкото заради евентуалния  прецедент!

                Гласовете ви чувам!

                Реален прецедент обаче произведен в публицистично предаване по популярен тв-канал. Там за първи път автор на гафа се оказа не както обикновено водещият, а неговата продуцент-суфльорка. Зрителите видяха, чуха и вече разбраха, че въпросната госпожа, бивша генерална директорка на държавната телевизия, е истински закърнял цензор. С пронизващ крясък в слушалките на водещия „ Ти нормален ли си, Миткоооо!” тя се опита да го спре при задаването на неудобен въпрос, свързан с безрадостното съдебно битие на бивш земеделски министър. Безуспешнен опит, за радост, но показателен и то най-вече с последвалото пояснение на цензуриращата продуцент-суфльорка, което звучи така: “Общоприета практика в журналистиката е да бъдем предварително информирани за темите, по които един или друг гост може да бъде полезен на зрителите… и задаването на въпрос, който не може да получи отговор, е безцелно и не носи никаква информация”. Абсурд, достоен не толкова за аплодисменти, колкото за дълга лекция пред първокурсници в журналистическия факултет!

Летящата глупост

Навремето талантливият чешки сценарист на тв-сериали Ярослав Дитъл беше вложил в устата на свой персонаж – чаровен възрастен лекар –  следната реплика, адресирана към неговата медицинска сестра: ”Колежке, ако глупостта можеше да лети, вие щяхте да пърхате в кабинета ми като гълъбица”. Подобно „пърхане” в сводовете на тв-студио можеше да се наблюдава в излъчения по авторитетния британски „Канал 4” репортаж за гостуването на британския депутат Найджъл Фараж в София. Замъкнат набързо  в предаването на споменатата по-горе телевизия, артикулираният иначе британец буквално онемя от засечката на водещата „тв-гълъбица”, че ако не са били имигрантите, за да облагородят Острова, „британските жени още щели да са с по-големи мустаци от мъжете, тъй като са се сключвали бракове между първи братовчеди”. Естествено след подобна реплика онемяват както зрителите на „ Канал 4” в Обединеното кралство, онемяват и свикналите на какви ли не дивотии сънародници на пърхащата водеща!

Поради което в този случай аплодисментите би трябвало да се заменят с дюдюкане…Силно при това!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *