„ФРИИ ШОП” КАТО „СВОБОДЕН ШОП”

 28.05.2008

След мъчителни колебания и под мощния натиск на ЕК, българското правителство най- сетне реши да прекрати безмитната търговия в магазини и бензиностанции по сухопътните граници на страната.
В рубриката Евроатлантически седмичник на радио Дойче веле,  Георги Папакочев се спира върху значението на това решение:

Положителните промени в България се извършват трудно, но в замяна на това те са бавни, тромави и неубедителни. След непрекъснати доклади на Държавния департамент на САЩ ат 2003 година насам за пране на пари придобити от престъпления, след нееднократните директни предупреждения на американския посланик в София, след констатациите в междинния доклад на ЕК по „Правосъдие и вътрешен ред” за зловредното влияние, което т.нар. „фришопове” имат върху корупцията, контрабандата и незаконното финансиране на политическите партии, кабинетът „Станишев” се престраши да каже „Стига!”. Едни от най-добре разработените и доходоносни канали на сивата икономика от последните 18 години, безмитните магазини и бензиностанции в граничните зони, ще прекратят официалното си съществуване от влизането в сила на поправките в Закона за безмитната търговия, като в зоните след митническия контрол на българските сухопътни граници няма да се допуска функционирането на каквато и да е търговска дейност.
Започналата

ампутация на крайграничната безмитна дейност

едва ли ще се отрази особено на българската икономика. Малкото останали на брой „фрии шопове” по сръбската, македонската и турската граница днес са само тъжен спомен от предишните години на „величие”, когато през тях преминаваха огромни количества алкохол, цигари и козметика, които всъщност се продаваха във вътрешността на страната без акциз, прикривайки по този начин най-елементарната и доходоносна контрабанда. От над един милиард лева до 2006 година днес оборотите на тези магазини са достигнали до около 120 милиона годишно. Само за 2005 година продажбите на дизелово гориво без акциз са надхвърлили 500 милиона лева, като щетите за държавата са били колосални, а потоците от печалби са корумпирали всичко по пътя си – политици, партии, държавни служители, фирми и ведомства.
Сега, когато

със скърцане на зъби и увъртания

A Cinderella Story release

Donald's Decision hd

най-сетне кабинета приложи решението на Съвета на коалицията от февруари и обяви закриването на безмитните магазини и бензиностанции, започват делата срещу държавата на всички ощетени, които не са никак малко. Но когато държавата се е свила в очакване на  унищожителните критики на ЕК в новия междинен доклад след месец, когато освен външна граница на съюза България се готви да стане и граница на Шенгенското пространство, когато управлението се тресе от скандали и се моли да изкара мандата си докрай, компромиси по веригата „сива икономика-контрабанда-корупция” са недопустими.
Така, поне, диктува елементарната логика. Дори в една  често алогична държава, в която разликата между британския и българския „шоп” постепенно започва да изчезва.download Blue Streak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *