„ПИЯНСТВОТО НА ЕДИН НАРОД”…

Лекари, психолози и педагози предупреждават все по-настоятелно за безконтролното пиене на алкохол от практически всички слоеве на българското население. С наближаването на Коледните и Новогодишни празници, проблемът се изостря още повече.
„Пия чисто и често” – това цитирано в печата лаконично откровение на 15-годишен ученик разкрива тежкия проблем, с който се сблъскват гражданите на държава, в която алкохола е най-достъпната, сравнително евтина и най-популярна стока в ЕС.  През отминаващата седмица беше съобщено за новата мода сред 12-14 годишни ученици от Благоевград – инжектирането на етилов спирт директно в кръвта с цел бързото, евтино и ефикасно алкохолно „отрязване”. Пие се, естествено, и по класическия начин –гледката на ученици с поизпразнена двулитрова бирена бутилка в ръка вече не прави впечатление никому.
Всъщност на кого ли да прави впечатление, когато техни

учители редовно влизат в час лъхащи на „ферментирала гликоза”,

поета набързо в междучасието? Или когато „стресирани” от внезапните земни трусове в началото на седмицата, техни родители, като част от по-възрастното столично население, масово са се изсипали в кръчмите, които са регистрирали рекордни обороти! А може би когато виждат как успешно, засега, се защитава в съда техен почти връстник  и телевизионен  „кумир”,  който, както се разбра във вторник, след автомобилна катастрофа е споделил с лекаря от местната болница, че е „влял” преди в себе си преди инцидента литър вино, литър бира и 3 големи коняка!
А може би постоянната употреба на алкохол сред отчетените в социологическо проучване 88 на сто от българските ученици прави впечатление на църквата? Едва ли. По-скоро

попадналите в „капана на нечестивия” божии служители

искрено развеселяват с алкохолните си етюди младото поколение.
Както беше съобщено в печата, попът на Дупнишко село започнал „общението” с гроздовия дестилат още от сутринта и към обяд, солидно почерпен, посъветвал съселянка, дошла да го помоли за опело на покойник: “Сложете го в по-голям хладилник да не замирише, ще го опея утре”. Или крилатата реплика на попа на Златоград, който след като пиян до козирката нахлул в местното полицейско управление да вдига скандал, обяснил поведението си с факта, че „комкането е негово служебно задължение”.
Така кресчендото на алкохолните веселби преди Коледа  и Нова година обещава свежи, вълнуващи изживявания за българските подрастващи. Както и нови пиянски статистически рекорди, регистрирани от клиниката „Пирогов” и местните отрезвители.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *