„МАЙСТОРИ” НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ФАЛЦ

Отзвукът в България от изявленията на софийския кмет и неформален лидер на партията ГЕРБ Бойко Борисов, направени пред българи в Чикаго, разкрива някои от методите, които ще бъдат използувани в активната фаза на предизборната битка в страната.
В името на истината трябва да се признае, че експертите по т.нар.”кризисен ПР” и контрапропаганда на сегашното българско управление започнаха да действат професионално и на пръв поглед ефективно. От началото на годината те не само овладяха майсторски серия от остри социални конфликти, като умело ги отклониха в удобна и лесно манипулируема посока, но импровизираха и мощен удар върху имиджа на най-сериозния си  политически противник.
Обществената злоба, породена от газовата криза в началото на студения януари, ловко беше пренасочена от преките виновници към други чувствителни за българина проблеми, какъвто е повторното стартиране на 3 и 4 блокове на АЕЦ „Козлодуй”. Изкуствено взривеният спор по този отдавна решен и безнадежден казус беше подклаждан от медии и държавни органи само седмица, след което

„вълшебната пръчица” на властовите магьосници

download Illegal Aliens

Kids in the Hall: Brain Candy psp

с къс замах го изличи от  дневния ред на обществото.
Необичайно бурните за зимата протести пред парламента в средата на януари майсторски бяха неутрализирани не само с грубата сила на жандармерията, но и със съзнателното насочване на общественото внимание към шайката радикални щурмоваци, които дрогирани, пийнали и подкупени трябваше да поемат върху себе си възмущението на обществото чрез умишлено провокираното  от тях насилие. Верижните протести на селскостопански и млекопроизводители, прехвърлени от съседна Гърция, също бяха умело овладяни с обещания от типа „щедро на едро” за нови субсидии и забрана за внос на хранителни заместители отвън.
Майсторите на политическия фалц, известни в Америка като

“Spin Doctors”, Stealing Harvard dvd

Universal Remote on dvd

Sky High video

успяха да регистрират забележителен успех с манипулативните интерпретации на думите на очертаващият се като най-сериозен противник за управляващите  столичен кмет Бойко Борисов. Без да бъде изслушан истинският запис на думите му, изречени пред българи в Чикаго и което е още по-показателно – в негово отсъствие от страната и  с майсторски манипулирани текстове в медиите, те успяха да разгърнат мощна „патриотична” кампания, която по размери може да се сравнява със заклеймяването на случая  „Батак” преди две години или с неврозата около съвсем пресния брюкселски казус „Клекало”.
Дали задачата да се редуцира подкрепата за партия ГЕРБ ще бъде изпълнена е рано да се твърди, тъй като истински казаното от кмета Борисов в Чикаго, според социолози, се споделя, макар и негласно, от много българи. Така е възможно политическите манипулатори вместо да изпишат вежди на своите политически спонсори, да направят другото.
Или да попаднат във веселата фолклорна ситуация на „хитрата сврака, с двата крака…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *