„В БОЛНИЦА ДА ТЕ ВЗЕМАТ…”

29.08.2008

Наред със земеделските работници, млекопроизводителите, учителите и някои категории служители, тази есен за протести се готвят личните лекари и медицинските сестри.

Една от най-лошите клетви в България днес е: „В болница да те вземат и там да полежиш!”. Освен от личните преживявания на хората, това се доказва  и от европейския Индекс на здравния потребител, който ежегодно класифицира европейските системи на здравеопазване в 5 категории – права на пациента и информация, време на чакане за лечение, резултати от здравни грижи, предоставяни услуги и достъп до лекарства. За миналата година България се класира на предпоследното мястоq с което е обявена за една от най-недружелюбните за потребителите здравни системи на Стария континент.
Вината за това състояние съвсем не е на медицинските работници. По простата причина, че най-добрите лекари, медицински сестри и друг медицински персонал отдавна са напуснали страната, а малкото оставащи читави медици правят планове през глава да побягнат от държавата, в която са принудени да работят на няколко места за да оцелеят. Според регистъра на Българския лекарски съюз в местната медицинска система са останали 30-тина хиляди лекари, 40 на сто от които са на над 60 годишна възраст.
За чужбина заминават младите доктори и сестри, които знаят езици.

Според данни на академичната медицинска общност от догодина над 4000 общопрактикуващи лекари, известни в България с английското „джи пи”-та, ще се окажат извън закона тъй като работят без задължителната за придобиване специалност „обща медицина”.
Положението с медицинските сестри  е също отчайващо. Всичките 30 акушерки на варненската болница „Св.Ана” наскоро подадоха заявления за напускане поради ниското заплащане и лошите условия на труд. Подобно е положението и  в Ботевградската болница. От професионалната гилдия на медицинските сестри твърдят, че за 8-те месеца на тази година
1200 сестри са се насочили към здравните заведения на Европа или да работят като болногледачки.

Така българското правителство няма причини да се безпокои особено от масови протести в медицинския сектор. Просто в него вече не останаха протестиращи. А и кому са нужни тези протести, когато демографската картина на населението става все по-зловеща, когато според обявената през юни  директива на ЕК за трансгранично здравеопазване българина ще има свободен достъп до всички болници в ЕС, стига да може да си плати разликата и когато вероятността да бъдеш лекуван от личния си български лекар, но в някоя европейска държава, става все по-реална и тогава лошата клетва ще изчезне?
Едва ли. За най-бедните граждани на Европа това няма да се случи скоро.

Gridiron Gang rip

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *