ШЕНГЕН КАТО „ФАТА МОРГАНА”

Едва ли влизането в Шенген е главна грижа на протестиращите българи тези дни. Истината обаче е, че две поредни правителства се провалиха в преследване на призрачната европейска цел. Защо?

Ако категоричната позиция на германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих, че страната му ще наложи вето в случай, че България и Румъния настояват за влизане в Шенген на започващият в четвъртък Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи беше прозвучала само преди две седмици, официална  София щеше да вдигне шум до небесата. Не толкова защото развитите европейски държави за пореден път се готвят да покажат червен картон на двете бедни дунавските съседки, а заради тежко накърненото политическо самочувствие на управляващите в тях. Макар формално да са изпълнили техническите изисквания за членство в Шенген, София и Букурещ така и не успяха да разсеят съмненията на 25-те си европейски партньорки, че са успяли да овладеят корупцията и организираната престъпност в собствените си страни.

Като ми пееш Пенке, ле…

Бързането към Шенген напоследък беше изпълнено със серия нелицеприятни епизоди за властта в София, която правеше сметки да превърне членството в свой основен външнополитически коз за изборите. В началото на миналата година във Виена премиерът Борисов обяви, че от Шенген ни дели само една мазилка, имайки предвид наложителното козметично напудряне на няколко КПП-та по южната граница на страната. Никой не се вслуша през лятото на същата година в думите на същият германски вътрешен министър Фридрих, който пред регионалния „Хамбургер абендблат” каза, че „за жалост развитието в България не е толкова напреднало, колкото бихме се надявали” или в думите му, изречени

пред „Райнише пост”, че в момента е изключено отварянето на границите за България и Румъния. В София въобще не чуха дипломатичния намек на френския посланик, че държавните служби отговарящи за контрола по границите „по никакъв начин не бива да се поддават на опити за корупция”, нито пожелаха да разберат позицията на Холандия, която още през 2011 категорично обяви, че ще се противопоставя дори и на идеята за двустепенно приемане на двете държави. Което е по-лошо – българският външен министър и забележете, финансовия му колега се затръшкаха в медиите през миналата година, че българското търпение към Холандия било на изчепване и дори размахаха пръст, че ще София ще блокира промените в цялостното шенгенско законодателство в ЕС. За да се стигне логично до арогантното „прозрение” на Борисов след терористичния атентат в Бургас, че Шенгенското пространство можело да се окаже недостатъчно надеждна граница за България.

Шенген, Шенген, ти ярко пак пламтиш!

Между ушите на кабинета през януари минаха думите на зам-председателката на ЕК и комисарка по правосъдието и основните права Вивиан Рединг, че решението за влизането в Шенген ще бъде политическо и че дали имаш доверие на дадена страна и как гледаш на нея няма нищо общо с критериите, а с усещането. В неистовото си желание да чуе каквото му е нужно, вътрешният министър Цветанов миналия месец се опита да забърка и скандал в Хага с разпространените в България неточно преведени думи на държавния секретар по сигурността и правосъдието, които тутакси бяха опровергани официално от холандските власти. И отново с мантрата „ние сме изпълнили всички изисквания и критерии за Шенген” под килама бяха заметени констатациите на „Прозрачност без граници” за пълен застой в борбата с корупцията, липса на прозрачност в политическата и икономическа среда, за преобладаващата роля на монополите в корупционните практики, провалите по почти всички „знакови” съдебни дела, съсипването на бизнеса, притиснат от огромния корупционен натиск. Казано накратко, всичко онова, което в крайна сметка взриви общественото недоволство и изкара българите на улицата.

Шенген и мафиотските войни

                За съжаление българското правителство вече няма полезен ход за Шенген на започващия в четвъртък в Брюксел  Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, заяви специално за ДВ бившата българска еврокомисарка Меглена Кунева и изрази силната си тревога от мафиотската акция по отвличането на дете и стрелбата около него. Тя разкритикува досегашното управление за това, че си затваря очите пред организираната престъпност и че не може да се справи с нея. Според нея всяко решаване на проблема започва от това да си признаеш, да разпознаеш проблема като такъв. Меглена Кунева призова властите да се хващат за работа по разкриване на престъпленията и пожела да види разкрити извършители в т.нар.”наблюдаван район” в София, където вече бяха убити доста хора. Ние не изпълняваме законите, които приемаме и това е видно отвсякъде, а изпълнителната власт в много важната си функция за сигурността на България не си върши работата, констатира бившата еврокомисарка.

Красивият мираж

И сега накъде? След взривовете обществено недоволство, довели до оставката на кабинета и потопили България  в тежка политическа и нравствена криза,  на фона на продължаващите неразбории в Румъния, красивите видения на шенгенската Фата Моргана отново изчезват от хоризонта на бедните дунавски посестрими. Едва ли скоро вълшебната полусестра на митичния крал Артур ще се появи отново пред взора на бедстващите българи и румънци, но със сигурност нейните видения ще продължават да ги привличат. Докато някой ден успеят да стигнат до  хоризонта.