ШАНС В НАСРЕЩНОТО ДВИЖЕНИЕ

03.09.2008

От години насам сезонът на отпуските както в България, така и в Европа, взема своя тежък данък при катастрофи по пътищата.
Човешки живот, загубено здраве, колосални материални щети – това са резултатите от неразумното и рисковано поведение на път.

От началото на годината българите са закупили почти 36 хиляди нови автомобила. Прибавени към сега съществуващия автопарк на страната, по нейните пътища днес пътуват близо 2 милиона коли. Според данни на Евростат за миналата година, България е 10-а по смъртоносни пътища от 30 европейски държави. Макар по плътност на коли на 1000 жители страната да се нарежда чак на 24-то място с 313 броя, по жертвите, на 1 млн. коли тя е десета с 386 загинали. Което означава, че годишно над 1000 български граждани напускат този свят размазани в металните си ковчези на колела, а 10 хиляди човека пълнят болниците с тежки наранявания, обикновено водещи до трайна инвалидност.
Звучи страшно, разтърсващо и …парадоксално.
Защото въпреки ужасяващата статистика, която сочи, че жертвите в България са близо 4.5 пъти повече от средните в ЕС, въпреки отвратителните пътища  и наличието на все повече безразсъдни шофьори/ обикновено неграмотни и полуграмотни индивиди, които гледат на автомобила като на увеселително средство особено, когато са пияни!/, въпреки лошата организация на движението и контрол – хората лудешки купуват нови возила и бързат да натиснат педала на газта „до тенекията”, както се казва.
На този фон с известна ирония в страната беше посрещната една инициатива, която обаче, светкавично беше „прегърната” от ЕК. В рамките на дискусията „Как да презаредим Европа”, подета от министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова и председателя на Комисията по външна политика Соломон Паси, на ЕС беше предложено въвеждането на общи европейски стандарти за намаляване на пътните произшествия. В резултат на това ЕК започна подготовката на
„Програма за действие за безопасност на пътя 2010 – 2020 г.”, както и на 2 нови директиви на ЕС
– за безопасно управление на пътната инфраструктура, която ще бъде приета съвсем скоро от Европарламента и от Европейския съвет, и за наказания на шофьори в страната, където е извършено пътното нарушение, без значение къде е регистрирано транспортното средство на нарушителя.
Така, подобно на ситуацията в икономиката, усвояването на европейските фондове, борбата с корупцията и престъпността, Европа, този път подкрепена от местна инициатива, ще се опита да сложи ред, като спести част от струващите на континента 340 милиарда евро от пътно-транспортни произшествия, 1 милиард лева щети само на страната и живота на десетки хиляди човека, сред които 1000 българи.
Подобна инициатива едва ли следва да бъде иронизирана и политизирана, дори от безразсъдните хора  в България. Защото току – виж, това би могло да спаси  техния  и на близките им живот. Стига, обаче, да бъде разбрано, което е малко вероятно за управление, отдавна навлязло в насрещното движение на пътя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *