ХИБРИДНИЯТ ТУРИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ

Russian flags in  Sofia 1  030314 02.03. 2016

„България е на първо място сред дестинациите, подходящи да приемат потока от руски туристи през 2016-та година“. Тези слова на шефа на руската федерална агенция за туризъм /Ростуризъм/ Олег Сафонов, казани на специалното тематично обсъждане в руската Дума, със сигурност са прозвучали като красива музика не само в ушите на водената от министърката по туризма Николина Ангелкова българската делегация в Москва. Те са накарали кабинета на „Дондуков 2“, както и цялото прехранващо се от туризъм население по българското Черноморско крайбрежие, да започнат радостно да потриват ръце. Особено след като само две седмици преди форума в руската столица, министър-председателят Бойко Борисов беше водил интересен разговор със Сафонов в София и дори, както съобщи пресата, дори му подарил кафеварка за турско кафе, същата като неговата. Естествено, не е ясно дали Борисов съзнателно е вложил символика в своя армаган, но е факт, че през това лято руските туристи едва ли да могат да пият кафе по турските курорти поради силно влошените отношения между двете страни. В замяна на това те ще могат да се пекат не само на топлите български плажове, но и да се отдават на „военноисторически, военнопатриотичен и дори поклоннически туризъм сред манастирите, църквите и чудотворните икони“, както е предложил на московския форум руския туристически бос.

На „курорт“ в сибирската Колима?

Само три месеца преди „благата“ туристическа вест, мнението на шефа на Ростуризъм беше съвършено различно. В интервю за в.“Росийская газета“ в началото на декември същият г-н Олег Сафонов разпалено убеждаваше сънародниците си, че нуждата от плаж и море в много случаи всъщност била „натрапен стереотип“, който руснаците възприемали като собствено мнение. „Нашите предци, дори и осигурени материално, не са пътували масово по чуждестранните морета“, каза в интервюто Сафонов и разказа, как неговите предци били обикновени селяни – орачи, които въпреки това „са възпитавали нормални деца и са били по-здрави, отколкото сме ние сега“. Което буквално накара интервюиращата го журналистка да го контрира с думите: „Да, някои наши предци дори осигурени материално, масово е трябвало да „пътуват“ до Колима в Сибир, а от моретата са успели да видят само Северно. Поради което е доста неловко да се говори за натрапени стереотипи, все пак“.

Преди шефа на Ростуризъм проправителственият „Комсомолская правда“ от своя страна директно беше прогнозирал предстоящото рухване на българския туризъм. През септември миналата година неговите читатели разбраха, че България се превръщала „в неинтересна страна“, а тенденцията тя все повече да отпада от предпочитаните от руснаците туристически дестинации, се засилвала непрестанно. „Причините за това никой дълбоко не е анализирал, но очевидно те са в ниското качество и скъпотията на туристическия продукт, предлаган от България“, написаха авторите на публикацията.

Пропаганда за 10 милиона евро

Така логично възниква въпроса променило ли се е нещо в Русия към днешна дата? Едва ли.

В разгара на слабия откъм руски туристи туристически сезон през лятото на 2015-та, френският журналист Жан-Баптист Нод публикува в „Нувел Обсерватьор“ любопитен анализ. В него той посочва, че Москва едва скрива своята игра в София, както и че „днес Кремъл се стреми да поддържа близки контакти с най-предания си съюзник от епохата на СССР благодарение на тесните си връзки с бившите комунисти“. Като припомня почти пълната зависимост на България от Русия при доставките на енергийни ресурси, както и достатъчно широкото участие на Москва в „туризма и недвижимите имоти“, френският журналист цитира думите бившия полковник от КГБ Олег Гордиевски, че „щатът на руските тайни служби в България наброява най-малко 120 офицери, което потвърждава интереса на Кремъл към тази страна, а по данни на добре информирания източник, Москва ежегодно харчи за пропаганда в България над 10 милиона евро“.

Факти, а не пропаганда

В началото на февруари българският външен министър Даниел Митов се обяви остро срещу опитите на опозицията от БСП и ДПС да спекулира с туристическия бранш в страната, използвайки затрудненията, които той среща, за собствени политически цели. В авторска статия в седмичника „Капитал“, Митов посочи, че евентуалното намаляване на руските туристи през летния сезон в България е последния лозунг, който антиевропейските среди в българската опозиция се опитват да “яхнат”, за да обслужат омразата си към Европа. „Тези субекти не се интересуват нито от българския туризъм, нито от руските туристи. Те искат да видят България извън НАТО и ЕС“, посочи външния министър и прикани когато се говори за туризъм и пари да се борави „с факти, а не с пропаганда“. Митов цитира данни на руската статистическа служба Росстат от последните няколко години, които сочат, че България далеч не е любима дестинация на руските туристи и че „на всеки един руски гражданин, посетил български курорт, се падат средно по около 6-7 негови сънародници, почиващи в Турция, и 1,5-2 в Гърция“. Независимо от това българският външен министър подчертава, че противно на партийното говорене, „всеки един турист – независимо откъде идва – е важен за българската икономика“, и че той няма да допусне „среди от опозицията да компрометират този процес, използвайки геополитически инсинуации за създаване на неблагоприятна среда за българския бизнес“.

Туризмът като „пито-платено“.

Дали наистина руските „братушки“ ще ощастливят българския туристически бизнес и се върнат това лято в България заради историческата и културна памет, общото комунистическо минало и все още митологизираното отношение към тях, фанатизираните български русофили сами ще схванат. А за останалите, прагматично разсъждаващи представители на туризма, отдавна е ясно, че тези хора ще пристигнат със семействата си в България за да харчат силно свитите си вече от санкциите и икономическата криза в Русия спестявания просто защото имат нужда от слънце и топло море. Другото е обикновена хибридна пропаганда.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *