ФРОНТОВАТА ТЕРИТОРИЯ БЪЛГАРИЯ

Capture 24.02.2016

„България е фронтова държава – има отворен фронт към Турция и Гърция“. Това обяви тези дни в радиоефира бившият военен министър Бойко Ноев и призова българите спешно да се захванат със защитата на своите граници. В случая – от все по-засилващата се нестабилност в Турция, която се е „гмурнала в гражданска война“, както и от гнева на гръцките фермери, които с тихата подкрепа на своите власти използвали България и нейния глас в ЕК за да се помогне на тяхната страна. „Гърция ще отпадне от еврозоната и в това няма никакво съмнение, ще бъде провалена държава. Какво ще стане с гръцката държава и гръцкото общество никой не знае“, предупреди военния експерт.

По източния български фронт

Подобна теза, но свързана с черноморската съседка на България, защити в началото на този месец и медийния външнополитически гуру Тома Томов. След като поясни по телевизора, че „бъдещето на Русия ще бъде поставено под въпрос ако Путин се провали сега“ и че майсторската икономическа и финансова война, която американците водят срещу него е „равностойна на ядрена война“, коментаторът заключи за България: „Ние сме фронтова държава и това трябва да е ясно на всички. Идва време на Студена война, а тя означава мръсна пропаганда“.

Във раздухването на фронтовата психоза логично участва и бившият офицер от комунистическите тайни служби, сега независим депутат Велизар Енчев. По повод промените в Закона за отбраната, свързани с охраната на българското небе съвместно с НАТО, депутатът декларира от парламентарната трибуна, че „от днес ставаме фронтова държава, тъй като обявяваме символична война на Русия“ и побърза да направи връзка с обявената през 1941 година символична война срещу САЩ и Великобритания, довела до тежките бомбардировки на София и други български градове.

Заплахи отвсякъде ?

Естествено Томов и Енчев едва ли казват нищо ново. Те просто повтарят тезите на бившия президент и агент от ДС Георги Първанов, сега лидер на партия в управляващата коалиция. През лятото на миналата година по повод предстоящи съвместни учения на НАТО в България Първанов констатира пред медиите, че България вече се възприемала като фронтова държава, а американските танкове, които сме били готови да приемем, ни превръщали в мишена. „Руският народ се изпълва с напрежение срещу България, затова ги няма туристите, изтеглят се собствениците на имоти, не се случват инвестиции и търговии“, предупреди страховито бившия президент.

Безспорният капацитет по въпросите на националната сигурност и професор в НБУ Димитър Йончев тогава също прозря опасност, но от друга посока. В интервю за левия в. „Дума“ на въпрос дали съществува опасност бежанската вълна да внесе в България външен ислямизъм, военният експерт поясни, че не бива да се позволява изкуствено създаване на огнища на напрежение в България. „Защото след като се обяви линията “фронтова държава”, бъдете сигурни, че следващата стъпка ще е да се организират най-различни конфликтни ситуации, за да се държи общественото мнение нагнетявано“, каза проф.Йончев.

Новата Отечествена хибридна война

Под различен ъгъл видя „фронтовото“ положение на България и бившия посланик в Москва и външнополитически анализатор Илиян Василев. Преди няколко месеца той посочи в интернет, че страната успешно е навлязла в епицентъра на пропагандната хибридна война на Путин щом и Пловдивският Митрополит Николай, известен с близките се връзки с Руската православна църква, е успял да включи БПЦ в канонадата по бежанската тема, винаги съчетана с рефрена – Америка е виновна. “Ние сме част от фронтовата линия в Новата Отечествена Хибридна Война, основен залог в която е оставането на руския президент на власт“, обобщи тогава Илиян Василев.

Председателят на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания и бивш анализатор в отдела за национална сигурност на американската Корпорация Алекс Алексиев също дефинира опасностите за България, която по думите му се намира в един изключително невралгичен район. „Особено сега, след като две империи са имали претенции към нас – руската и турската, и те се сблъскват, ние сме едва ли не място на полесражение, ставаме фронтова държава и американците разбират това“, обобщи наскоро за излизащо онлайн издание Алексиев.

Огненият вътрешен фронт

И докато анализатори и коментатори определят заплахите за страната като идващи отвън, обикновените българи отдавна воюват в своите вътрешни сражения. Епизоди от битките – колкото щеш! Завчера в централен столичен мол банкови обирджии откриха огън с „Калашници“ и по някакво чудо при стрелбата нямаше убити и ранени. В края на миналата година наемни убийци извадиха гранатомети срещу бронирания автомобил на бизнесмена,политик и доцент в УНСС Алексей Петров. И изстреляха няколко снаряда в гъсто населен софийски жилищен квартал! По случайност тогава взривове и жертви не се получиха, но докога това ще бъде така ? Глупав ПР или не, но българския премиер Бойко Борисов все пак получи знаково писмо с патрон и заплахи за убийство в него. А нали той е човека, който се похвали пред британския си колега, че цели трима папи са го галили по главата. В същото време най-скандалният от години магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски бе „обезопасен“ със специална охрана от НСО заради сигнали за готвено покушение срещу него. Всичко това само в столицата, докато по селата озверели от мизерия разбойници методично избиват старци за да им задигнатт пенсията, обират се пощенски клонове и банкомати. Маскирани бандити не спират да нападат граждани, опожаряват автомобили, мафията час по час си разчиства сметките с някоя „загадъчна“ екзекуция или поръчково убийство. По пътищата всеки ден се избиват при автокатастрофи млади хора, загиватт цели семейства с деца. Корупцията, рекетът и насилието отдавна са „бойно“ всекидневие за повечето граждани на страната.

При това положение едва ли все още има съмнения, че България е една реална фронтова територия. Най-тревожното обаче е, че това го знаят и онези, които действително я заплашват отвън.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *