УНИЖЕНИЕ

Подобно на тинята, която има своите дълбочини, така и човешкото унижение има своите всекидневни необятни измерения. Много българи  вече са стигнали фазата, в която приемат униженията на които го подлагат властите, като нещо неизбежно и закономерно. Поради което често не им хрумва да защитят дори  елементарното си човешко и гражданско достойнство.
От години насам животът в големите градове е особено тежък, а в столицата София – понякога непоносим. Който не е преминавал града с неговия примитивен обществен транспорт, вероятно си е спестил парещото унижение да прахосва часове от живота си в очакване на нередовнто возило, сумарно да пропилява безценно време и гигантски средства в ендемичните транспортни задръствания, причинени от съзнателно подържаната десетилетия селска инфраструктура на големите населени места и столицата. По време на  голямата блъсканица в т.нар.”превозните средства”  в началото и края на работния ден, вие ставате не само свидетел, но  и принудителен участник в изстъпления, след които се чувствате унил и смачкан в буквалния и преносен смисъл. Участници в тези ексцесии на тълпата всекидневно стават деца, младежи, жени и възрастни хора.
Държавата ви унижава и в собственото ви жилище. Тя ви задължава да плащате сметките за ток и отопление на онези клетници или хитреци, които категорично отказват да правят това. Защото комуналният обществен принцип от зората на комунизма продължава да владее умовете и практиките на фигурите от сегашното управление.
Вие сте унизен, защото от скандалите около новите „стари” силови структури на държавата отдавна сте разбрал, че продължават да  ви подслушват, следят и манипулират по начина, по който са го правили с вашите родители и техните родители. Вие сте смачкан от натрапливото повсеместно медийно присъствие на мрачни фигури от миналото преди 20 години, които продължават менторски да ви „обясняват” нещата от живота и властта и да ви внушават, че те са вечни, защото „тяхното дело е правилното”!
Вие сте обезверен, тъй като всичко това се случва пред очите на вашите деца – в училище, на улицата, в сладкарницата. И когато четете във вестника съветите как да откривате педофилите, които преследват децата, отново се усещате сам, безпомощен и неразбран. Казано иначе – унизен от липсата на държава, общество и морал.
Унизен сте и от факта, че повече от половината ви сънародници нямат никакво доверие в парламент, правителство и политически партии, както сочат данните на скорошно европейско изследване. Потиснат сте от констатацията, че над 80 на сто от вашите съграждани не вярват на никого от околните и половината са убедени, че повечето хора биха ги излъгали.
В крайна сметка свиквате. Или се примирявате с реалностите. Така, както сте свободен човек, европеец.

Така, както сте българин.download The Caveman’s Valentine Helter Skelter trailer Orgies and the Meaning of Life

Ginger Snaps Back: The Beginning movie download

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *