УКРАИНСКОТО ПРАВОСЪДНО ВЕДОМСТВО НАСТОЯВА ЗА ЗАБРАНА НА КОМУНИСТИТЕ

KPU 09.07.2014

Украинското министерство на правосъдието подаде иск в Киевския окръжен административен съд за забрана дейността на парламентарно представената Комунистическа партия на Украйна /КПУ/.

На брифинг в Киев във вторник министърът на правосъдието Павел Петренко съобщи, че искът е бил внесен след анализ на огромен брой доказателства за противозаконна дейност на украинските комунисти. Аргументацията на правосъдния министър е изградена върху обвинения за нарушаване на законодателството в неговата част за противоконституционна дейност, за подкрепа на сепаратистите в Източна Украйна и  за призиви за промяна на териториалната цялост на страната, съобщи агенция Интерфакс. Към съдебният иск са приложени 130 страници писмени доказателства и видеозаписи, доказващи многобройни нарушения на Закона за политическите партии от страна на комунистите.

Комунистическата партия на Украйна, която открито заема проруски позиции, има 23 депутати в 450-членния украински парламент. От началото на въоръжените стълкновения в източната част на страната правоохранителните органи и специалните служби непрекъснато предоставят факти за активно сътрудничество на  комунистическата парламентарна фракция със сепаратистите.

Засега офицална реакция от страна на КПУ няма, както не е известно дали съдът ще даде ход  на делото.Още в средата на май  тогавашният председател на украинския парламент Олександър Турчинов беше внесъл предложение за преустановяване на „противоконституционната дейност“ на украинските комунисти. На предсрочните президентски избори седмица по-късно, лидерът на комунистите Петро Симоненко успя да събере за своята кандидатура 1.5 на сто от гласовете.

Вестник „Украинска правда“ припомня, че след разпадането на Съветския съюз  през 1991 година с решение на украинския парламент комунистическата партия е била забранена. През 2001 година, при управлението на президента Леонид Кучма, формацията възобновява дейността си след като съдът приема, че КПУ не е наследничка на организацията на съветските комунисти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *