ТРУДНОТО БЪЛГАРСКО ПРОГЛЕЖДАНЕ

IMG_6986 25.04.2014 Кризата в Украйна пробуди отново позаспалите военни кошмари в Европа. Полъхът на една нова „Студена война“ започна да връща в съзнанието на европейците редица забравени въпроси, като докъде може да стигне Русия в своята агресия този път, ще спре ли Путин газа за Европа, защо  НАТО реагира на анексирането на Крим недостатъчно твърдо, на кого, в крайна сметка се крепи все още възпиращата мощ на Североатлантическия алианс? Българите внезапно също се сетиха за куп потенциални опасности, като, например, за опитите на руския президент  да подмени принципа на гражданството с принципа на етническата принадлежност, за необходимостта от стабилна войска и модерно въоръжение, за диверсификацията на газовите доставки от Русия и дори замечтаха за разработката на собствени газови находища, въпреки екологическите протести.  В местните медии се появиха данни за засилена дейност на руското разузнаване в Европа, а опозицията обяви опитите да бъде изключена морската част на „Южен поток“ от европейските граници на страната като посегателство върху нейния суверенитет.

Московският „Троянски кон“?  

Защо едва сега българите „проглеждат“ за действията на Русия в тяхната страна? Председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев  е убеден, че противниците на Запада и НАТО в България сега се опитват да вземат реванш. „Аз съм един от хората, които вярват, че сегашното правителство прави всичко възможно България да бъде изгонена от ЕС и НАТО, тъй като сме едва ли не „Троянския кон“ на Русия в Европа, както каза през 2008 година руския посланик в ЕС Владимир Чижов. Това се потвърждава  и за тази опасност трябва да се говори много“, признава Алекс Алексиев. Според експертът ако за нещастие ЕС се раздели на две части, каквито предложения вече има, съюзът ще се разпадне, а без него  България няма никакъв шанс да стане нормална държава. „Трагедията на страната е, че никога в миналото си  не е била независима. И ако наистина излезем от нашата естествена културна, духовна, политическа и икономическа среда, каквато е Европа, държавата просто няма перспективи!“, казва Алекс Алексиев.

Новите тактики на Кремъл 

Посланикът на България в Русия от 2000 до 2006 година Илиян Василев е категоричен, че днес на военните заплахи и начините за ерозиране на националната сигурност на България не трябва да се гледа през призмата на традиционните форми, като пресичане на граници от въоръжени сили. За пример той посочва новата военна тактика на Путин, който успя да внедри сред  протестиращото цивилно население в Украйна специални части на Главното разузнавателно управление/ГРУ/ на Русия и наемни въоръжени структури от батальона „Восток“ в облекло без отличителни знаци, и така анексира Крим, като прилага подобна тактика и в Източна Украйна. „Формално пресичане на границите от армия там нямаше, просто полицията стана арбитър на стълкновения между граждани и граждани и политическите цели на Кремъл в Украйна бяха постигнати“, пояснява Илиян Василев.

Руска пропаганда от „гьобелсов тип“

Все пак какви са похватите на Русия в България, някои от които започват да правят впечатление? Ето какво отговори Алекс Алексиев специално за ДВ: „Цели пет години перспективни газови находища в Северна България и край морето, които биха могли да ни дадат някаква икономическа база за развитие, съвсем умишлено не се разработват. Това говори само за едно, че става въпрос за напълно съзнателна политика. Известно е откъде дойде  и цялата пропаганда срещу шистовия газ. САЩ в момента имат 1 милион действащи шистови сондажи, почти всеки ден започват нови. Според шефа на „ЕРА“, американската Агенция за защита на околната среда, която е много „зелена“, няма нито един случай, в който водата да е била замърсявана. А при нас казват, че едва ли не България ще бъде отровена! Това е съвсем съзнателна пропаганда и то от най-черния, „гьобелсов“ тип. Qui bono,  кой има интерес от това? Съвсем ясна са ползите на „Газпром“. България не е единствената, която е лъгана, макар че тяхната политика е напълно разбираема. Защо, например, „Газпром“ не признае на българите, че самите те извършват фракингови сондажи в находището „Баженов“ в Западен Сибир, както и на редица други места? И понеже българската медиа не споменава тези факти, дори разумни хора  започват да приемат, че едва ли не България ще бъде отровена, ако се направят сондажи. Това са колосални глупости! Трудно е да се повярва, че в една европейска държава подобно нещо може да хване декиш!“, казва Алекс Алексиев.

Интеграция или изолация

От своя страна Илиян Василев е убеден, че дилемата на България сега е интеграция или изолация.  „Или влизаме в ускорена интеграция, като членство в  еврозоната, в ОИСР, в дълбочината на европейските и световни интеграционни процеси, или попадаме в една тиха, пълзяща самоизолация, която ще ни бъде наложена и  отвън! И то по простата причина, че при евентуална смяна на интеграционния модел, за България няма да има място в по-високите ешелони на европейската политика или в НАТО“, констатира бившият български посланик в Москва Илиян Василев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *