СТРАСТНАТА СЕДМИЦА И БЪЛГАРСКИТЕ СТРАДАНИЯ

В навечерието на православния Великден от годината на европейските и парламентарни избори, религиозните страсти в България отстъпиха изцяло място на политическите.
Според християнското учение, на днешната Велика сряда от Страстната седмица Исус, освен че изцелява болни и слепи, отправя към учениците си важно предупреждение – да не ламтят за слава. Българите никога не са били ревностни Христови ученици, а родните им  политици най-малко, особено когато се намират в трескавото, граничещо с лудост състояние преди избори. Тогава ламтежът не само за слава, а най-вече за власт става неистов  и вечният Иуда, който на днешната Света и Велика Сряда уговорил предателството на Христос за тридесет сребърника, като че прозира в думите и делата на своите съвременни следовници от българската политическа сцена.
На нея, само за броени часове,

четирима депутати от ОДС се отрекоха от своите партии и избиратели

за да се присъединят към неясната нова парламентарна формация на един новопокръстен „месия”, който освен, че проповядва шумно срещу корупцията, странно защо се обяви едва ли не  и за първия български консерватор. В същото време не толкова славата, колкото тлеещата надеждица за власт, накара депутат, бивш краен националист, да прескочи в края на мандата си в застрашително намаляващата парламентарна група на сините.
Ламтежът за изборна слава, която да прерастне във власт, личи и от всеки залп в боклучената война за София между двамата основни претенденти за бъдещия премиерски пост. Вместо аромат  на цветя и тучна пролетна зеленина, във въздуха на българската столица се носи вонята на нечистотии, а в

публичното пространство продължават да прелитат словесните найлонови пликчета с отпадъци,

с които Сергей Станишев и Бойко Борисов не се уморяват да се замерят по медии и от обществени трибуни. Което дава пълно основание на двата милиона обитатели на града да определят тазгодишния си  Великден  като „боклучен”.
Всъщност повечето българи наричат и живота си „боклучен”. Неовладяема престъпност, потискаща повсеместна корупция, глождещо чувство за европейска маргиналност, пораждано от бедността и пълното пренебрежение на управляващите към основните социални нужди на хората от сигурност на старини, от нормално здравеопазване, дори от минимум детски градини за отглеждане на все по-силно оредяващото „бъдеще” на страната, пропагандна политическа и културна помия, с която безбройните вече електронни медии заливат денонощно хората и мръсотия, мръсотия, мръсотия…
Така вървят през Страстната си седмица българите. Седмицата, в която православните християни преосмислят правилния път, захранват вярата си   и в която всеки ден е Велик.

Episode list for film Shooter video

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *