СОФИЯ КАТО „ТЪМБСТОУН”

Zoo-Wolves-red-0613 03.06.2013

Вероятно сте гледали великолепният американски уестърн „Тъмбстоун” и помните неговият легендарен стрелец Уайът Ърп? Ако не сте– жалко, защото някои сюжети от София през тези дни удивително напомнят за обстановката и персонажите във филма.

За разлика от Тъмбстоун, малък градец в Дивия запад, българската столица е двумилионен град, което съвсем не пречи  и в нея да царят хаоса и престъпността, а различни банди да вилнеят, например, пред Българския футболен съюз, около Националната опера, по стадионите или около протестиращото срещу корупцията население.  В паянтавото дървено градче живеят авантюристи, комарджии, крадци на добитък и други престъпници от необуздания период на американската история, а човешкият живот там няма никаква стойност. Днес столицата на най-бедното европейско население е обитавана от политици, местни олигарси, държавни служители, бабаити от провинцията, човешкият живот  и частната собственост в нея също нямат особена стойност, поне ако се съди по размерите на криминалната престъпност, равнището на общественото здравеопазване и социалните системи. В кръчмата, основното социално средище на Тъмбстоун  е можело да се влиза с оръжие и там, обикновено след третото уиски, неизбежно започвала стрелбата. В наши дни в сградата на българския парламент, където се коват законите на страната, също се влиза със законно притежавано оръжие и само по едно чудо досега отвътре не се е чула пукотевица.

Най-бързата ръка

От американския уестърн не става ясно колко от жителите на Тъмбстоун са притежатели на пистолети и пушки, но постоянната стрелба и нескритата любов на американците към огнестрелното оръжие подсказват, че практически всички в градчето са имали поне по няколко пушкала.

Официални данни за броя на носените от българските депутати лични оръжия също липсват, но ако се съди по откровенията в печата на бивш офицер от НСО, знакови политици са се  разхождли свободно пистолетите си из кулоарите на парламента, разхождат се и днес. Сред тях са един доскорошен министър-председател и бивш главен секретар на МВР, както и неговият министър на транспорта и информационните технологии. Тези дни за главен депутат-пищовджия се води лидерът на крайните националисти, който освен със своя скъп скорострелен „Глок” и сгъваем нож в джоба, при влизане в НС обича да се фука пред журналистите и с черната си полицейска палка.

Кой за какво се стреля?

В американския Тъмбстоун се стрелят след пиене, загуба на карти, за жени, срещу грабежи и в защита на частната собственост. В българския парламент биха се гърмяли единствено по идейни причини и то след изпадане в тежък политически амок. По думи на националистическия лидер-депутат той от години носел оръжието си навсякъде, защото заплашван с SMS-и се притеснявал за своя живот. Вероятно и други негови колеги от останалите парламентарни групи биха имали подобни притеснения. Това означава, че  ако при по-остър политически дебат или след неудобен журналистичеси въпрос някой от законодателите-стрелци загуби нерви и посегне към кобура, тогава той със сигурност няма да се различава от персонажите в уестърна за Дивия запад.

                   „Кажи на другите страхливци, че справедливостта идва. Кажи им, че аз идвам и водя ада след себе си! – това са думи на легендарния стрелец от Дивия запад Уайът Ърп, главен герой във филма „Тъмбстоун”.

„След като не може да бъде въведен ред в държавата, партията ще го въведе чрез граждански ред, което включва и арести на провокатори” – това са думи на Волен Сидеров, водач на партия „Атака”, казани тези дни в българската столица София.

Задачата: окрийте разликата между двете изказвания от три пъти!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *