СОФИЯ: ДА ПРОДАДЕМ ЛИ КОЗЛОДУЙСКИТЕ РЕАКТОРИ НА ИРАН?

РАДИО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ, ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ СЕДМИЧНИК,
СРЯДА, 06.02.08

ВОДЕЩ: Година след спирането от експлоатация на два от големите ядрени реактори в атомната електроцентрала „Козлодуй”, правителството в България подхвана акцията „Искам светлина”, насочена към тяхното повторно активиране.
Върху целите на това обречено министерско „мероприятие” се спира Георги Папакочев в рубриката Евроатлантически седмичник.

ГП: Навремето попитали ром защо излива бурканчета с кисело мляко в езерото на Борисовата градина в София. За да го подквася!-отговорил оптимистът. Ти луд ли си, как си представяш, че водата  ще стане кисело мляко?-продължили въпросите. Ами я си представете, че стане!-отговорил прегладнелия човечец.
„Задачата никак няма да е лесна, но сме длъжни да опитаме” – заяви в началото на кампанията за рестартиране на 3 и 4 блок министър-председателят Станишев в средата на януари и процеса с подквасването на Дунава при Козлодуй набра скорост.
Като начало министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, същият който тези дни се разбърза да продава „Кремиковци” на съмнителен украински милиардер, поради седмичните януарски студове прекрати износа на електроенергия от страната  и

така направи зимната токова дискотека

в някои съседни балкански държави още по-неприятна. След като Брюксел не се трогна от този факт, управляващите в София понечиха да предложат въпросните два реактора, затворени със съгласието на държавата при сключването на присъединителното споразумение за ЕС, на лизинг на чужди компании- визирани бяха канадски и британски фирми- които да лобират за повторното им пускане в експлоатация. Становището на Брюксел отново не закъсня – комисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс с нотки на досада обясни на българските ентусиасти, че „който и да е собственикът, ЕК ще се отнесе към него по същия начин, както към българското правителство, а проблемът не е, че блоковете принадлежат на България, а че тя е поела задължението да ги затвори”. Казано им беше също, че ще е „контрапродуктивно темата да се държи отворена, защото гражданите вярват и това е подвеждащо по отношение на хората в България”.
Но не и не! След като възторжено подкрепи подписването на 8-те споразумения с Москва в присъствието на руския си колега Путин, три от които са свързани с енергийния баланс на страната и ускорения строеж на АЕЦ „Белене” от руски консорциум, президентът Първанов се включи в акцията и на уникалната си близо 4 часова пресконференция-отчет поиска нова партньорска проверка за състоянието на реакторите. И отново с любезна европейска толерантност  директорът на дирекция “Ядрена енергетика” в Еврокомисията Кристиян Ватерлус обяви, че такава проверка няма да има  и повтори, че

за Брюксел въпросът за ІІІ и ІV блок на АЕЦ е приключен.

Големият въпрос за авторите на инициативата „Искам светлина” сега е какво да правят с двата реактора след като за спирането им по фонд „Козлодуй” досега от ЕС са получени 550 млн. евро, от които 350 млн. са реално изразходени?
Възможен ироничен изход от ситуацията предложи в неформален разговор пред радио „Дойче веле” известен български политик. На шега той подхвърли идеята реакторите да бъдат продадени на Иран – дали срещу нефт и газ, дали срещу долари или евро, е без значение. По този начин ислямската държава ще се сдобие с мечтаните безопасни блокове в електроцентралата си в Бушехр и ще елиминира критиките спрямо ядрената си програма, а България ще излезе с печалба с европарите плюс активите от една бъдеща сделка.
Което си е също хвърляне на йогурт за подкваса в Ормузкия пролив, но би прозвучало  добре за ухото на прегладнелия кабинет в София.

ЗА РАДИО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ОТ СОФИЯ  – ГЕОРГИ ПАПАКОЧЕВ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *