СОФИЯ: ВЪЗДУХ, КУЧЕТА И ДУПКИ

Европейската агенция по околна среда констатира в свой доклад, че повече от половината българи дишат вреден прах, надхвърлящ значително допустимите концентрации. Други изследвания сочат, че  най-замърсената атмосфера е над София.
Токсичният въздух, обаче, е само част от тежките проблеми на по-големите български градове.
Точно преди година данни от автоматичните станции на екологичното министерство показаха, че замърсяването на атмосферата с прах превишава нормите почти в цялата страна. Констатирано беше също, че отровните частици се вдишват от хората не само в определени дни или инцидентно, а постоянно и целогодишно. В изготвената преди две години от тогавашното правителство  Стратегия за опазване на околната среда до 2018 година беше отбелязано, че местното население  диша най-мръсният въздух в Европа, като годишно всеки българин поема в дробовете си над 55 микрограма канцерогенни финни прахови частици. Вдишването им може да доведе не само до тежки белодробни заболявания и проблеми с дихателните пътища, но и до високо кръвно налягане, очни увреждания и алергични заболявания.
Коктейл от диоксиди
В този смисъл констатациите в представения тези дни пореден доклад на Европейската агенция по околна среда далеч не са нови и изненадващи. Те  просто допълват картината на една самоубийстена екологична политика, превръщаща населението в големите градове в болнави индивиди, които ще създават все повече харчове на задъхващата се здравноосигурителна система и бюджета. Не че явлението е само българско – ЕК текущо води наказателни процедури по проблема срещу 20 от 27-те членки на ЕС – но е шокиращ делът на дишащите отрови българи, който при средни за Европа 6 на сто, е достигнал цели 22 процента.
Четирикраките софийски жители
Тези дни софийският Административен съд осъди столичната община да плати 2000 евро обезщетение на жена, жестоко нахапана от градските бездомни кучета. Този рядък съдебен прецедент беше направен след като Европейският съд по правата на човека в Страсбург наскоро постанови в съдебно решение, че държавата все пак има задължение да опазва живота и здравето на гражданите от бездомните кучета. А въпросните озъбени четириноги, чиято популация нараства лавинообразно въпреки твърденията на общинските власти, че се справя с тях, са се превърнали в истински кошмар за големите градове. Броят им вече гони  числеността на самото човешко население в тях, като по странни, но във всички случаи редуцирани данни, в София той отдавна е надхвърлил половин милион озверяли от глад екземпляри. На глутници и индивидуално, предимно в тъмните часове на денонощието, те нападат и хапят двукраките си съграждани без оглед на техния пол, възраст и сила. Освен с пронизителния нощен вой, глутниците разнообразяват столичната градска среда с допълнителна мръсотия, зарази и страх, като открито демонстрират своето превъзходство над неясното общинско предприятие „Екоравновесие”, създадено уж да се бори с тях.
Дупките като начин на живот
През миналото лято софийската община организира шумна медийна демонстрация на новия си, струващ 250 хиляди евро, комплекс за експресно запълване на уличните дупки. Модерната техника трябваше да реши покъртителните инфраструктурни проблеми на почти двумилионния град с 15-минутното запълване на ямите по нова технология, при това функционираща и през есенно-зимния сезон. Само през 2010-та за кърпежи във въпросните градски ями потънаха над 15 милиона евро и тези дни, когато първият дняг в София се стопи, стана видно, че повечето ремонтирани дупки са зейнали отново и че данъкоплатците ще трябва да олекнат с нова крупна сума за финансиране ремонта на вече ремонтираното. Вероятно със същата скъпа техника и сигурно с подобно качество и дълготрайност.
Така, в навечерието на местните избори и вече седма година от фактическото управление на ГЕРБ на българската столица, София продължава да е градът с най-мръсния  въздух, с постоянният терор на своите стотици хиляди бездомни четриноги  и с безнадеждно изровените си улици и пътища. Освен всички останали кусури, разбира се, които трябва да се видят и изстрадат лично, за да бъдат почувствани истински.
Градът, който не само расте, но и остарява. Осезателно и грозно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *