СНИМКАТА НА ДЕПУТАТСКИТЕ МЕЧТИ

През седмицата българите изпратиха в историята своите избраници от 40-то Народно събрание. Направиха го с недоволство и неприязън.
Причините?
„Едва една десета от гражданите имат доверие в своя законодателен орган”, призна с горест пред журналисти председателят на 40-тия български парламент Георги Пирински, докато от трибуната скоропостижно закриваха последното му заседание поради липса на кворум. С традиционната обща снимка пред фасадата с надпис „Съединението прави силата” в четвъртък беше сложена точка на дейността на едно от най-знаковите „народни представителства” в 20- годишния демократичен преход на България.
Знаково, защото:
Преди 4 години то започна мандата си със скандали около акушираната по сметка управляващата тристранна коалиция, която самия премиер Станишев нарече „непопулярна, но необходима” и го приключи безславно фрагментирано,

с изплували върху мътната политическа повърхност нови депутатски групи,

като БНД и РЗС, за чиито депутати избирателите никога не са гласували. Започнал със 7 и приключил с 8 групи, досегашния парламент изпрати предсрочно в небитието и  напълно разпадналата се депутатска формация на „Атака”.
За първи път 40-тото НС изгони, макар със скърцане на зъби, свой колега, осъден за педофилия. От парламентарната трибуна цели 48 месеца не спряха да се сипят компромати, клевети и ругатни, а в залата се наблюдаваха дори ръкопашни схватки между депутати.
От 240-те членове на досегашния парламент се пръкнаха 19 агента на комунистическата ДС. Най-много, шестима на брой, естествено принадлежаха на управляващата левица, следвани от четирима от другия коалиционен партньор ДПС, и четирима от иначе кресливата, но наричаща себе си „патриотична” Атака. Омерзени от дейността на народното представителство по свое желание го напуснаха две ярки фигури на десницата – бившият президент Петър Стоянов и първият демократичен премиер Филип Димитров, а най-полемичната фигура на левицата – Татяна Дончева, отвратена декларира, че се отказва от политиката. Поне засега.

При спазване традицията на гласуване с чужди карти

и под неимоверния натиск от Брюксел, депутатите все пак успяха да съгласуват българското и европейското законодателство, мнозинството от тях дисциплинирано спаси седем пъти кабинета от исканото недоверие и два пъти „ремонтира” състава на изпълнителната власт. Сред приетите за четири години 718 закона, само 97 от които са изцяло нови, се оказаха и т.нар. „закони – недоносчета”, които тепърва предстои да бъдат поправяни.
Вероятно някои от бившите вече депутати са се съзерцавали в мечтите и сънищата си как позират в светлата част на най-новата българска политическа история. Това е човешко. Реалностите, обаче, показват, че те ще могат да се радват на себе си единствено върху последната снимка за спомен, проектирани между жълтите софийски павета и тези дни замазаните пукнитани на фасадата с надпис „Съединението прави силата”. Където се снимат и всички туристи в българската столица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *