СИНДРОМЪТ „ДЪРВЕНА ВАКАНЦИЯ”

След драстичните намаления на субсидиите за образование, все повече от 37-те държавни Висши учебни заведения в България обявяват, че ще удължат ваканциите и съкратят семестрите си през есенно-зимния период поради недостиг на средства.
Какво още означава принудителната промяна в нормалния образователен цикъл на българските студенти?
Според досегашното определение за „дървена ваканция”, това е вид принудителна и наложителна ваканция, /забележете!/,  в начални и средни училища, поради,/ отново забележете!/, влошени климатични условия, като много ниски или високи температури, снеговалежи и други подобни обстоятелства.
В днешна европейска България студентите от държавни ВУЗ-ове ще бъдат принудени да излязат в два, а някъде и три-месечна Коледно-Новогодишна ваканция, при това не заради форсмажорни климатични обстоятелства, а поради финансов недоимък, който не позволява да бъде плащано обикновеното зимно отопление и осветлението на учебните помещения. През същия този период в неплатен отпуск ще бъдат отпратени  и техните професори, доценти и асистенти, които ще бъдат лишени дори от смешните месечни възнаграждения за своя академичен преподавателски труд.

Gaudeamus igitur

Голяма работа, това са реалностите! Повече средства за образование и наука в новия кризисен бюджет няма, а и реформата във висшето образование все още предстои, повтарят в безкомпромисен двуглас финансовият и просветният министър. Ще дадем институтските ръководства на съд, заплашват студентите, които не са съгласни след като редовно си плащат таксите и  харчат луди пари за учебни консумативи и наеми на квартири, семестрите им да бъдат удължавани през лятото, когато са платените бригади в чужбина или човек може да се хване някъде на работа за да закърпи бедния си студентски бюджет.
Особено потърпевши в конкретната ситуация са студентите от трите ВУЗ-а по изкуствата – НАТФИЗ, Художествената академия и Консерваторията. Наскоро в безизходицата си те се включиха в протестно шествие на един от големите профсъюзи, а възпитаник на театралния институт директно обясни: „Орязват ни бюджета и ще имаме три месеца „дървена ваканция”. Плащаме такса 600 лв. за два месеца, плюс сесията”. От друга страна някои от театралните репетиции на бъдещите актрьори, чийто процес не може да се прекрати, вече  се правят на сцените на различни софийски театри, но и там е студено, и там искат наеми. Студенти от Нациналната художествена академия обявиха, че продават свои творби на търг за да подпомогнат финансово институцията, в която учат. В Консерваторията преподаватели и студенти са се хванали за главата не само как да опазят здравето и пръстите си в студените кабинети, но и музикалните инструменти, като скъпи пиана и рояли, които се повреждат непоправимо при ниски минусови температури.

Зад девет планини в десетата…

По традиция на 8 декември българските студенти отбелязват своя празник. По всичко личи, че тази година в „Големия купон” ще участват само възпитаниците на скъпо платените частни висши училища. Останалите вероятно ще се обединят в подкрепа на правителството за бързо изграждане на магистрали, и по-конкретно на магистрала до Калотина. За да може, както обясни наскоро ректорът на СУ”Св.Климент Охридски” проф. Иван Илчев, сегашните  и бъдещи български студенти да могат по-бързо и лесно да отпрашват за Западна Европа и света.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *