СЕНКИ ЗАД БЪЛГАРСКИТЕ БУНТОВЕ

27.02.13

Досега  начело на протестите в България заставаха изявени лидери. Днес тях ги няма и зад разгневените демонстранти са единствено сенките на тайните служби.

Ден преди падането на ГЕРБ две знакови фигури на тоталитарните тайни служби обявиха от телевизионния екран, че властта в България вече се търкаля по улицата като „кална спукана топка” и призоваха настойчиво Бойко Борисов да си подаде оставката. И той, за удивление на мнозина, взе че го стори. В края на врящата от протести седмица, на въпрос как е бил подготвян от службите вече почетния пожизнен председател на ДПС, едината от същите две ДС- фигури, бивш шеф на Шесто управление, се изпусна многозначително пак от екрана:” Това не е тема, по която искам да говоря. Готвен е Доган, така е готвен, че едва ли можете да си представите!”. В самия край на миналата година на редовен брифинг на БСП, партийният лидер Станишев предупреди управляващите с многозначителното: „Който не иска да си тръгне с мир по демократичен начин, ще си тръгне по друг начин”.

От векове, за векове!

И друг любопитен момент. Веднага  след като отмени параграф 12 от Закона за досиетата в края на миналата година  парламентът, което откри възможността да бъдат осветени т.нар. „разузнавачи” в чужбина, лявата  опозиция вдигна страхотна медийна врява за рисковете пред тези „достойни хора, семействата и агентурнати им мрежи” и настоя президента да наложи вето на поправката. До момента осветяването на агентите-разузнавачи в чужбина практически е блокирано.  А този акт, според изследователя на комунистическите тайни служби Христо Христов, щеше да даде възможност на обществото да научи какво е присъствието на кадри от  филиалите на КГБ и ГРУ/съветското военно разузнаване/ в съвременните български разузнавателни служби. За намеса на руските специални органи в случващото се в България заговори тези дни по телевизията и бившият вътрешен министър в правителството на СДС Йордан Соколов. Той директно обвини тези „много опитни хора” в дестабилизирането на страната, които стоейки зад протестите трансформират икономическите искания в тях  в призиви за промяна на политическия модел. Подобна оценка неотдавна даде и влиятелният политолог Огнян Минчев, според който „олигархията и руската пета колона, с които Борисов толкова дълго се опитваше да постигне компромис – за „Белене”, за „Лукойл” и за какво ли още не – същите тези кръгове го качиха на шейната и го пуснаха по нанадолнището”.

Дай милион, милион ми дай!

В жегата на обществения гняв срещу монополите и разграбването на държавата тези дни, почти никой не повдигна публично актуалната тема за отварянето агентурните досиета на т.нар.”кредитни милионери” и по-точно никой не запита  защо законовата проверка се бави необичайно дълго? В края на миналата година шефът на Комисията по досиетата Костадинов обеща първата група агенти да стане ясна още в средата на януари, но това не случва до днес. А имената тъкмо на тези фигури, много от които продължават да  заемат ключови позиции в основните сектори на икономиката, финансите и бизнеса, биха дали отговор на много от въпросите, които в тези дни се скандират по площадите – кой е източил стотици милиони от трезорите на България, как са формирани днешните държавни монополи, какви са механизмите, по които продължават да се дърпат конците на правителство, депутати, магистрати, чиновници от държавната администрация, на медиите и кой, в крайна сметка, носи отговорността за мизерията  на най-бедните европейци?

Кой поръчва музиката?

Оказва се, че причина за забавеното осветяване на кредитните милионери са…банките, друг обект на остри критики от улицата днес. Макар, че по закон те са длъжни да изпратят в двуседмичен срок данните на кредитните длъжници в Комисията по досиетата, много от тях продължават да бавят своите отговори. Не били длъжни да съхраняват исканите данни повече от 5 години, много от банките на прехода вече не съществували, а архивите им били унищожени – това са част от текущите обяснения, но дали те ще бъдат приети от разгневеното множество на улицата като истина или просто като опит да бъдат прикривани докрая определени лица? Все пак става въпрос за проверката на 50 хиляди човека от 10 500 фирми, от които се очаква на светло да излязат поне 5 хиляди имена на ченгета!

По повод събитията в България украинският в.”Сегодня” тези дни коментира, че сегашната криза е в интерес на Москва и начините за засилване на руското влияние в София са два – строежът на АЕЦ”Белене” и бъдещо коалиционно правителство, в което Русия да има повече  поддръжници.

Върху кой от вариантите ще се съсредоточат размърдалите се дълги сенки на тайните служби предстои да разберем. При това съвсем скоро.