СЕНКИТЕ НА ПРАЗНИКА

.!.

Дори през дългите първомайско-герговденски празници тъмните облаци на  проблемното българско политическо битие продължиха да хвърлят сянка върху живота на обществото.
Българската десница, в лицето на т.нар.”Синя коалиция” на ДСБ и СДС, едва ли ще си спомня отминаващата празнична седмица с добро. Вътрешната война между оформилите се две непримирими фракции в първата демократична формация на българския преход – СДС, продължи с нарастваща интензивност, за да докара изпадналата в най-тежката криза от създаването си синя партия до абсурд преди ключовите регистрации за европейския вот и парламентарните избори. Оказа се, че внесената от юридически легитимните все още бивш лидер на сините Пламен Юруков и главния секретар на партията Пламен Радонов подписка за регистрация на СДС за евровота, е с

900 некоректни подписа на членове, участвуващи в списъци за регистрация и на други партии,

което ще попречи на намерението на бившето ръководство да осигури самостоятелното явяване на формацията на тези избори. От друга страна сегашният лидер на СДС Мартин Димитров внесе жалба до Централната избирателна комисия за изборите за ЕП, в която се твърди, че комисията неправомерно е приела неоргинални документи в противоречие с решенията на управителния орган на СДС – Националния съвет и дори повече, върху тях е поставен фалшифициран печат.
Всичко това, след състоялата се в понеделник поредна „схизма” с изключването на десет известни членове от редовете на синята партия и на фона на шумните медийни словесни престрелки между лидерите на двете вътрешнопартийни фракции, чертае безрадостна перспектива за представянето в предстоящия двоен вот и в крайна сметка за бъдещето на единствената оцеляла до днес източноевропейска дясна партия на демократичните промени.
Навръх Гергьовденския военен парад не друг, а държавният глава и върховен главнокомандващ на войската Георги Първанов, успя да помрачи ентусиазма на управляващото все още мнозинство в страната. По повод парафирането на приетия вече в парламента

противоречив нов военен закон,

президентът, който миналата година заплаши да наложи вето върху предложения проект, сега изрази опасение, че в закона се крие риск от политически контрол, след орязването на правомощията на Генералния щаб на войската за сметка на политическото й ръководство. Така въпреки, че законът ще влезе в действие, съмненията около него остават и те ще подкопават доверието в една от най-важните държавни институции – армията.
Въпреки всички „празнични” неблагополучия, обаче, седмицата произведе и добра новина за софиянци. След безкрайно строителство и тежки  проблеми, най-сетне беше пусната дългоочакваната втора отсечка на единствената линия на столичното метро.
Което е повод за истинска радост за обитателите на двумилионния град през 9-тата година на 21 век! И за частичното подобряване на техния нелек европейски бит.Cass divx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *