СЕКСУАЛНАТА ОРИЕНТАЦИЯ И РАВНИТЕ ПРАВА

Петото издание на „София прайд” / шествие за равни права на лесбийки, гейове, бисексуални и трансполови, накратко ЛГБТ/ – и този път предизвика обичайната реакция на БПЦ и крайнодесните групировки. Светият синод нарече проявата „безнравствена”, заклейми хомосексуализма като противоестествена страст, която безусловно вреди на личността, семейството и обществото и призова да не се допускат българските чеда до участие в тази вредна проява на „съблазън, напрежение и конфликти”. За да не останат по-назад, десни екстремисти нападнаха злобно 11-те посланици / сред които на САЩ, Германия, Австрия, Франция, Сърбия и други!/ подкрепили шествието и се заканиха, че ще ги пъдят от страната. От своя страна организацията „Хюман райтс уоч” предупреди българските власти да предприемат нужните мерки срещу насилие спрямо участниците в шествието, а влиятелните международни правозащитници от „Амнести интернешънъл” съвместно с БХК представиха доклад, с който призовават държавата да подготви законови промени, които да дефинират нападенията срещу лица на основа тяхната реална или субективно възприемана сексуална ориентация и полова идентичност, като престъпления от омраза.

Новият Содом и Гомор?

В София експертката на „Амнести интернешънъл” по въпросите на сексуалната ориентация и полова идентичност Емили Грей поясни пред ДВ, че правото да си свободен от дискриминация, правото на живот, на лична сигурност, на равенство пред закона са права, за спазването на които настоява общността на ЛГБТ. По силата на международното право и европейското законодателство тези права се приемат като основополагащи, но тъй като те често се отказват на хората с различна полова ориентация, се налага организирането на кампании за тяхната защита. Според международната правозащитничка една от причините за засилената хомо и трансфобия на Балканите е религията. Когато църквата насажда омраза и подтиква към насилие спрямо различните, това е много проблематично, тъй като основни групи в обществото обикновено следват напътствията на религиозните си водачи, отбелязва Емили Грей.

Камъни срещу различните!

Фотис Филипу, който е регионален координатор на кампании в „Амнести интернешънъл” също смята, че изявленията на БПЦ свързани със софийския прайд предизвикват изключителна загриженост. Естествено, че във всяко обществото има групи, които изпитват неудобство от различните, от идеята, че сред тях съществуват и хора с други нагласи. Независимо от несъгласието, обаче, държавата следва да гарантира правото на ЛГБТ- гражданите да живеят без дискриминация и да участват в прояви на своята идентичност без да се страхуват, че ще бъдат физически малтретирани, посочва Филипу.

„Прайд” като човешко право

С развитието на прайд-парадите през последните години техните цели също се претърпяли еволюция, констатира правозащитничката Емили Грей. Основната задача на тези прояви в България все още е да се покаже, че отношението на закона към хората с различна полова инеднтичност не е еднакво с онова към другите граждани, както и че политици и медиа носят особена отговорност за създаването на едно нетолерантно общество. От съществено значение е включване в учебните програми на училищата на обяснения за принципите на човешкото разнообразие и приемането на различията, независимо къде се проявяват те. Фотис Филипу подчерта, че състоялото се неотдавна в Атина гей-прайд шествие не е породило никакви проблеми или насилия, независимо от финансово-икономическата криза в Гърция. През миналата седмица в Солун е имало дребни инциденти, но тамошната проява е била първи опит във втория по големина гръцки град да се демонстрират исканията на гей-общността за спазване на човешките права.

В „Амнести интернешънъл” са доволни от сътрудничеството си с Българския хелзинкски комитет и неправителствените организации, които се занимават с проблемите на хомо и трансфобията в страната. Контактите с българското правосъдие, прокуратура и полиция са допринесли за изготвянето на доклада, в който се обосновава нуждата от неотложна реформа в местното законодателство, позволяваща престъпленията от омраза да бъдат разследвани и преследвани адекватно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *