СЕЗОНЪТ НА ПАУНИТЕ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20.01.2016

Още в първите дни на 2016-та в България интензивно се заговори за наличието на предизборна ситуация и предстоящи предсрочни избори. Едва седмица след като предупреди опитващите се да клатят кабинета, че ще ги прати „да ходят да се молят при пауните“, които населяват двора на Боянския сарай на Ахмед Доган, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви категорично на икономическа конференция в София, че никога няма да управлява с ДПС, че на президента Плевнелиев не му се правело трето служебно правителство и заключи, че предсрочни избори щяло да има едва „догодина по това време“.

По същото време преминалият в опозиция лидер на ДСБ Радан Кънев заяви, че очаква предсрочните избори още през май тази година. Той дори прогнозира, че е възможно останалите във властта министри от Реформаторския блок да бъдат „изолирани от собствените си партии“. Това, според Кънев, можело да обезкуражи ГЕРБ да управлява в сегашния коалиционен формат. Успоредно с тези прогнози в ход са и консултации на БСП за първото искане на недоверие към кабинета. Това даде повод на Борисов да обяви иронично, че ще му бъде интересно как ще направят правителство тези, които искат оставката на сегашното. След което сам си отговори: „Защото те / БСП, ДПС, “Атака”, ДСБ/ на моята порта няма да почукат, дори да почукат, няма да им отвори никой“.

Дешифриране езика на пауните

След подобна размяна на заклинания възниква въпроса стабилно ли е наистина второто правителство на ГЕРБ или българите отново стават свидетели на поредните крясъци на пауните, за които говори премиерът?

Политологът проф. Евгений Дайнов, например, се обзаложи по телевизията, че предсрочни парламентарни избори ще има , но „ те няма да са точно тогава и точно така проведени, както на Бойко Борисов му се иска“. Левият социолог Юрий Асланов от своя страна отчита, че няма логика в един извънреден парламентарен вот заедно с президентския през тази година. „Това може да се случи само заради някакви извънредни местни или външни събития, които да поставят под въпрос стабилността на управляващата коалиция“, казва Асланов в печата. Сходно е мнението и на десния анализатор проф. Михаил Константинов. Според него съществена опасност от предсрочни избори няма, защото никоя политическа сила няма да има полза от тях. „Много по-опасни са събитията, които се случват около нас и набират скорост“, предупреди обаче по държавната телевизия проф.Константинов.

Танцът на красивите птици

Доц.Антоний Гълъбов определя сегашното правителство като конструкция с по-сложен дизайн от първия кабинет на ГЕРБ. „В този кабинет има твърде много луфтове – той е като паянтова постройка, която се клати, но е по-стабилна на сътресения. Цатова в нея ще има напрежение, противоречия, противопоставяне между главните политически сили, но аз не очаквам предсрочни избори“, казва политологът пред Дойче веле. Той е убеден, че никой друг освен ГЕРБ не може да предизвика такива избори, а и тази партия няма да спечели от тях. „Затова говоренето за предсрочен вот ще продължи, защото то е част от позиционирането в политическото пространство, макар това позициониране няма отношение към реалносттите“, коментира Антоний Гълъбов.

Различно е становището на Арман Бабикян от Агенцията за политически маркетинг, който характеризира управлението на ГЕРБ като нестабилно. Той посочва два фактора, които доказват тезата. „Единият е, че в самата управляваща партия има хора, които твърдят убедено и с аргументи, че при едни предсрочни избори формацията им ще спечели по-голям брой мандати, отколкото наличните в момента. Другият фактор е, че ДПС, като една от най-сериозните политически сили в НС, няма да има желание да даде времеви хоризонт на депутатите около Лютви Местан да пребивават в НС и ще гледа час по-скоро да ги отпрати извън парламента. Което означава, че те също имат интерес от предсрочни избори“, коментира политическият анализатор пред Дойче веле. В подкрепа на тезата си той посочва и други фактори. Като, например, очевидният дефицит на справедливост в съдебната система, „престоят“ на спестяванията на гражданите в банковите им сметки, а не в икономиката, което е признак на уплаха. „Това са все индикатори на нестабилност. Естествено към тях можем да добавим и предостатъчно външнополитически фактори“, допълва Арман Бабикян.

За някои крясък, за други „паунова песен“

Какви, все пак, могат да бъдат последствията от едни предсрочни избори, още повече, че значим конкурент на ГЕРБ засега не се очертава?

При подобна ситуация прогнозата на доц. Антоний Гълъбов е лоша. Според него такъв вот ще постави България сред страните от Балканския регион, които сега преминават или вече са преминали през политическа криза след предсрочните избори в Сърбия, Македония и Румъния. „Добре е България да се различава от съседите си“, смята доц. Гълъбов.

Арман Бабикян е убеден, че сериозна алтернатива на ГЕРБ би могла да се появи, тъй като на този свят няма нищо безалтернативно. „Страната не започва от Бойко Борисов и няма да завърши с него, казва аназизаторът. Аргументът „няма кой“ не е аргумент за развитието на държавата. Факт е, че държвата не се развива, а без реформи, които не се случват, тя не може да очаква нищо добро“. Бабикян е убеден, че винаги има кой, има достатъчно умни и интелигентни българи, които да се самоорганизират и да предложат добра алтернатива. Някой спомня ли си предизборното споразумение между РБ и ГЕРБ от типа „Приказките на Шехерезада“? То съдържаше над 200 точки и беше подписано само за да се състави сегашния кабинет. Днес кой си спомня под колко много ангажименти се подписаха тези хора, а изпълнението и случването на тези ангажименти къде е ?“ – пита риторично политическият анализатор Арман Бабикян?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *