Св.ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ” И НЕГОВИЯ СЛАВЕН ДВОЕН ПРАЗНИК

На днешния 6 май  България официално чества два празника  под знака  на „Св.Георги Победоносец” – „Денят на храбростта и българската армия” и „Денят на овчаря и пастиря.
Кое свързва тези два празника днес?
През тази година Гергьовден отбелязва кулминацията на 6-дневните почивни дни, които парламентът и правителството великодушно отпуснаха на гражданството в условията на глобална икономическа криза и в навечерието на предстоящите избори за евро и български депутати. Празникът е официален и се отбелязва двупосочно –от 1993 година заслужилите военнослужещи получават повишение и присъстват на традиционния парад, а от древни времена светията-закрилник на добитъка, получава като жертвоприношение от пастири, скотовъди и целокупния народ, по едно изпечено агне, което обикновено се консумира в обстановката на напоително фамилно веселие.
Днес военният парад в София ще бъде особено впечатляващ. Според предварителните информации над смаяните столичани ще прелети един от двата италиански транспортни аероплани „Спартан”.

Вторият е повреден

след като на два пъти при силен вятър удари крилото си при кацане. С мощен рев в синевата ще преминат и трите съветски изтребителя Миг-29, които макар и с ремонтирани двигатели не могат да участвуват в операции на НАТО, тъй като им липсва специфичната за алианса авионика, което означава, че във въздуха те ще бъдат приемани като вражески самолети. По и без това изпочупените жълти столични павета с грохот ще премине бронираната гордост на страната под формата на три танка и три бронетранспортьора, като хитът на дефилето ще бъдат подарените от американската армия три машини „Хамър”. Според изявление на началника на българския генерален щаб ген.Златан Стойков след последните репетиции на парада, „Българската армия е на световно ниво”. Като признание на този безспорен факт е и участието на военни духови оркестри  и знамена от близо 10 приятелски на страната държава.
Естествено

„Денят на овчаря и пастиря”, накога тачен особено много от бившия „ръководител на държавата и партията”

Тодор Живков и неговите съмишленици, които кинохрониката снимаше с рунтави калпаци и дудуци в уста,  ще премине доста по-скромно. Просто овцете и респективно отглеждащите ги овчари и пастири, са намалели толкова драстично, че според непрекъснато протестиращите в София животновъди съвсем скоро всички ще те ще останат само исторически спомен от някогашния пасторален бит на българина или ще емигрират през Странджа в съседна Гърция, където пашата и пазара били по-добри. Подобно на няколкото функциониращи самолета, танкове и бронирани машини във войската, сега гергьовденските агънца се внасят от чужбина и българинът се готви направи за пореден път „помен с чужда пита” на светията Победоносец. Всичко това, обаче, едва ли ще има някакво отражение върху шумните и радостни гастрономически удоволствия под маршовата музика на духовите оркестри.
Които също гостуват от чужбина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *