САНКЦИИИТЕ ВЕЧЕ ЖИЛЯТ, КАПИТАЛИТЕ БЯГАТ ОТ РУСИЯ

G-7 201425.03.14 Въпреки уплашеното игнориране от страна на Консултативния съвет за национална сигурност при българския президент на наложените от ЕС и САЩ санкции срещу Русия, предприетите първоначални мерки вече причиниха загуби от почти 400 милиарда долара за Москва, което е приблизително една пета от БВП на тази страна. От началото на годината индексът на московската фондова борса MICEX  се е сринал с 13 на сто, а  санкциите успяха да ужилят вече както високопоставени политици от обкръжението на президента Путин, така и обикновени руски граждани, чиито платежни карти бяха блокираи.

Освен от борсата руската икономика  понесе удар и от спада в курса на рублата, която се обезцени спрямо долара с 9.3 на сто. Заемите за Русия на световните капиталови пазари също поскъпнаха. Парадоксално, но на този фон жителите на Крим предпочетоха  да приемат рублата за своя официална валута.

Обезценяването на рублата е резултат от само от първите финансови санкции на Запада спрямо Русия и то при положение, че евентуално предстоят и икономически санкции срещу Москва. Дори би могло да се твърди, че ако Европа и САЩ забявят налагането на икономическите ограничения, нестабилността може да се прехвърли и към европейските пазари, какъвто например е Германия.

Вярон, финансовите санкции засегнаха най-много фигурите от кръга около  Путин, но те се отразиха и на обикновените руснаци, които нямат нищо общо с Кремъл. Санкт-Петербургската банка „Россия“ вече попадна в черния списък – американците са убедени, че в нея се намират значителна част от личните авоари на руския президент. Платежните системи Mastercard  и Visa блокираха приемането на карти, издадени както от банка „Россия“, така и от другите руски банки, изредени в черния списък на санкциите. Междувременно банка „Россия“ призова клиентите си да не извършват транзакции в чуждестранна валута, докато плащанията в рубли останаха без ограничения. Капитализацията на „Россия“ възлиза на близо 10 милиарда долара, което я нарежда на 15 място сред най-големите руски банки.

Според Ройтерс санкциите са засегнали и руската SMP Bank, чиито клиенти от началото на ограниченията  досега са изтеглили от нея   близо 9 милиарда рубли, които се равняват на 248 милиона долара. Половината от тази сума, към 4 милиарда рубли, са били влогове на индивидуални клиенти. SMP Bank разполага с капитал от 5 милиарда долара и се нарежда сред 40-те най-големи руски банки.

Германските фирми замразиха инвестициите си в Русия, а банките в Германия намалиха рязко отпускането на заеми предвид несигурната обстановка. „Имаме данни от Търговската камара в Москва за временно спрени инвестиции в страната, както и за редица прекратени изцяло  инвестиционни намерения. Капиталът вече бяга от Русия“, е  потвърдил  шефа на Германската търговско-промишлена камара /DIHK/ Фолкер Трийр.

Според данни на DIHK търговски отношения с Русия имат 6200 германски фирми, а от износа за тази страна зависят близо 300 хиляди германски работни места.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *