РЕАБИЛИТАЦИЯ НА КУКЛОВОДИТЕ?

Десният Съюз на демократичните сили, член на парламентарно представената Синя коалиция, разпространи през седмицата декларация, с която възразява срещу политиката на реабилитиране на бивши агенти на ДС, продължаваща и по време на сегашното управление.
В състояние  ли е подобно „възражение” да реанимира общественият дебат за ролята на хора от бившите комунистически тайни служби във властта?

Повод за публичното негодувание на СДС е решението на сегашния кабинет да предложи на президента за награждаване доказаният агент на ДС с псевдоним „Бончев” с орден “Св. св. Кирил и Методий” с огърлие, за особените му заслуги в областта на културата. Зад въпросното агентурно име се е прикривал бившият лидер на СДС и бивш депутат от крайната националистическа формация „Атака”, докторът на науките Петър Берон, осветен като осведомител на политическата милиция от прословутото Шесто управление на ДС през 2007 като депутат, а по-късно и като член на БАН. Официалната аргументация на кабинета е, че предложеният кандидат за орден имал „особени заслуги” в областта на културата и принос в „изследването на прилепите и техните миграции” в пещери по цял свят.

ДС „Батман”

Чувствителността на СДС по въпроса за агент „Бончев” е обяснима – все пак става въпрос за секретар  и първи председател на синята партия от декември 1989 до ноември 1990 година, за депутат от десницата в 7-то Велико народно събрание през 90-та, сложил подписа си под новата Конституция на страната. Необясним, обаче, е закъснелият и доста вяло формулиран документ, в който мимоходом са споменати/ без конкретни имена!/ други фрапантни случаи не само на реабилитиране, но и на продължаващо пряко участие на служители на комунистическите тайни служби в сегашното управление и структурите на властта.
Вярно, в предизборната кампания през лятото на 2009 година СДС възрази остро срещу агентите на ДС в предизборните листи на ГЕРБ и най-вече срещу бившия агент с ханските псевдоними „Кардам”, „Тервел” и „Телериг”, докато сега публичното джафкане по медиите между лидера на синята партия и въпросният министър без портфейл, се свежда единствено до размяната на епитети като „политически лилипут” и „човекът гаф в българската политика”. Да, председателят на СДС Мартин Димитров през юни при гласуването в парламента на новото ръководство на Комисията за регулиране на съобщенията скочи срещу номинирания от ГЕРБ „шестак” Константин Тилев, по-известен в тайните служби с псевдонима си „Първан”, но това беше не толкова принципно възражение, колкото опит за налагане на собствен кандидат в комисията.

„Синьо” лято, есен, зима

На този фон възникват въпросите какво официално становище взе СДС, а и цялата българска десница, след осветяването на близо 1400-те шефове в МВР от промените досега, оказали се щатни служители и агенти на ДС? Какви политически изводи направиха сините пред своите симпатизанти  и предприеха ли някакви ответни мерки след като Комисията по досиетата разкри, че огромна част водещи журналисти и собственици не само са били, но и продължават да контролират медийната пропаганда в страната? Как, конкретно, централата на „Раковски” 134 подкрепи инициативата на няколкото неправителствени организации, които в края на юли внесоха в парламента петиция за намаляване на пенсиите на служителите на бившата Държавна сигурност и на функционерите от тоталитарните комунистически организации, подкрепена от хиляди граждани? Защо политическата формация, която в началните години на прехода първа поведе битката за отварянето на архивите на комунистичските репресивни органи и за прогонването на техните агенти от властта, се примири с провала на предложения от Лъчезар Тошев и Иван Иванов лустрационен проектозакон?
По всичко личи, че темата „ДС, агенти, лустрация” започва трайно да избледнява в политическия дневен ред на сините, а и на всички формации с претенции за демократичност. Със смяната на поколенията това е обяснимо, но едва ли следва да бъде оправдано, особено когато реабилитирането на миналото с всичките му неизяснени  и все още не получили възмездие престъпления, продължава с „пълна пара”.
А страната отново навлиза в орбитата на предстоящите догодина избори и тогава ще бъде доста скучно отново да се говори само за икономика и финанси, за престъпност и корупция, ако на някой не му хрумне, естествено, да ги свърже и с ченгетата. Които всъщност не са спирали никога да „дърпат конците” на всичко и навсякъде в България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *