ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ДАРЯВА ЧОВЕЧЕСТВОТО С РЪЧНИ ЧАСОВНИЦИ, КОНСЕРВИ И ПРЕЗЕРВАТИВИ

 

WW 1 wrist watchesWW1 Condons ad 29.06.2014

Освен че е отнела живота на 10 милиона души, Първата световна война е дала на човечеството и редица новости, които са тласнали напред неговото развитие, припомня „Канал 24“ на  Чешката телевизия. Става въпрос за нововъведенията, които по това време са били предназначени да облекчат битието на войските в окопите и така да направят по-ефикасни техните бойни действия. След края на войната тези новости навлизат в цивилния живот и се използуват до днес.

Типичен пример са ръчните часовници, които за първи път се появяват по време на Голямата война. В началото на 20 век точното време  е могло да бъде видяно единствено на домашните часовници или на часовниковите кули. Малцина са били мъжете, които са притежавали т.нар.“джобни часовници“ на верижка. По време на войната това се оказало неудобно и в резултат се появява ръчният часовник. Идея, която има приложение до днес.

По време на  4-годишния военен конфликт полевите лекари са оказали медицинска помощ на близо 20 милиона човека. Това е стимулирало мисленето на медиците в търсене на по-ефективни методи на лечение. Резултатът е  огромен напредък в пластичната хирургия, кръвопреливането, психиатричната помощ и психоанализата. Движението на войските в Европа е засилило много и употребата на презервативи.

Първата световна война е довела до социални промени сред населението – след като мъжете са били на фронта, жените е трябвало да поемат техните традиционни функции.

Освен това по време на войната армията е трябвало да реши въпроса как да изхрани войниците в окопите. За първи път започва масираното използуване на консервирана храна. Това довежда до преместването на световния икономически селскостопански и хранителен център от Европа в САЩ, чийто осовен регулатор става борсата на Уолстриит, припомня чешката телевизия „Канал 24“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *