ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ТРАКТОРИСТИ КАТО „КОННИЦИТЕ НА АПОКАЛИПСИСА“ ЗА ЕС ?

 

 

06 март 2024 г.

Г.Папакочев

Любимите теми на кремълската пропаганда и нейните рупори и днес са свързани с неизбежния разпад на „колективния Запад“ и рухването на ЕС. Разработката на тези магистрални опорни точки в наши дни въобще не представлява проблем за московските пропагандисти. Просто в нормалните демократични държави може открито да се говори за проблемите, да се критикуват личностите, които ги причиняват, и което е особено важно –  публичните протести на гражданите са не само конституционно гарантирани, но и масово отразявани от медиите. Дейността на путиновите агитатори се улеснява значително и от странния мазохизъм на определен слой интелектуалци в обществото, които изпитват неудържимо удоволствие да правят всякакви черни пророчества и мрачни прогнози по всяко време, за всичко и навсякъде.

Макар  забавна на пръв поглед,

 

 ситуацията всъщност е доста сериозна.

 

Ако се абстрахираме от десетилетията комунистически режим, когато, по определението на популярния все още съветски сифилитик Ленин, „гробокопачът на капитализма и творец на комунизма“,  наречен „пролетариат“, беше натоварен с великата историческа задача да  громи и изличава Запада като общество, за да може прогнилият капитализъм, в който това общество е обречено да страда, най-сетне да рухне окончателно и безвъзвратно.

Впрочем, трябва да се отбележи, че тези апокалиптични морбидни представи, „оживяват“ винаги подобно на зомбита, когато демократичния свят се сблъсква с някаква криза. Нека  си припомним как новия 21-век започна с терористичното нападение срещу САЩ на 11септември 2001 г, а през 2008 година как избухна световната икономическа криза, продължила цели 7 години. Почти веднага след нея се надигна миграционната вълна, а през 2020-та ни порази и пандемията от Ковид. Едва поокопитили се от смъртоносния вирус, през 2022 г. бяхме сполетяни от пълномащабната война, която Русия започна срещу Украйна.

Така се оказа, че кремълските дезинформатори въобще не трябваше да си измислят проблеми, тъй като  те бяха реални и затова тутакси бяха вкарани в пропагандната мелница на Путин. Лозунгът, естествено беше, че „колективният Запад“ не е в състояние да реши проблемите си и в крайна сметка той е обречен.

По същия начин

комедиантите на хибридната война

прогнозираха рухването на европейския проект и съответно на ЕС. Ето какво припомнят анализаторите от специалния европейски интернет-сайт за борба срещу дезинформацията Euvsdisinfo.eu: „ По време на Ковид-пандемията Москва предрече настъпващия колапс поради предполагаемата неспособност на ЕС да предприеме съответните здравни мерки. Това се оказа невярно. През зимата на 2022-23 г. въпросният колапс все пак трябваше да се случи, този път поради цените на енергията, инфлацията и общия стопански крах. И това се оказа лъжа“.

 

Протестите на европейските земеделци в Германия, Франция, Италия, Белгия, Гърция, дори и в България през последните седмици, също се превърнаха в пропагандна тема, която искрено зарадва кремълските дезинформатори. Техните пропагандни канали тутакси започнаха да вещаят започващият стопанския крах на ЕС, като в същото време удобно забравиха факта, че в демократичния свят защитеното от закона гражданско право за свободата за изразяване на протест и

недоволството е по-скоро проява на сила, а не на слабост.

Въпреки това Кремъл продължи да смята западните общества за ненормални, а неговите пропагандисти лансираха тезата за пропаст между европейските граждани и брюкселския елит, като пророкуваха за неминуем взрив от насилие, пълен разпад на ЕС и „начало на обсадата на Париж“/ това по повод тракторните протести на земеделците във френската столица/. Виновникът  за всичко това също беше посочен с пръст – това се оказа  лошия брюкселски елит, който естествено подкрепя, „негодникът Зеленски“.

Впрочем, безкрайната историческа серия от черни съветски, а днес и руски пророчества, отдавна е скучна, при това много. Въпреки всичко тя продължава просто защото някой все още  източва капитал от нея, властови и финансов. И ако според дезинформаторите  мистичните „четирима конници  на Апокалипсиса“ действително са  протестиращите европейски трактористи, путиновите пропагандисти  наистина са загубили всякаква връзка с реалността. Което вече освен скучно, е и опасно.

 

06 март 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *