ПРИКЛЮЧЕНИЯ С „ШЕНГЕНИЯ”

След раздвижването в Европейския парламент около присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, българският премиер Бойко Борисов обяви готовността на страната за влизането й в зоната през 2011 година и поиска подкрепата на германската провинция Райнланд-Пфалц и на Германия.
Какви са предизвикателствата пред този ход на кабинета?
В края на миналата седмица ЕП с мнозинство одобри присъединяването на България и Румъния към Шенгенската информационна система – използуваната от граничните власти база данни за обмен на информация за борба с организираната престъпност и нелегалната имиграция. Границите между двете дунавски евро-съседки, както и между България и Гърция, ще паднат след допълнителни оценки и специално решение на Съвета на министрите на ЕС, с което двете най-нови балкански членки на ЕС ще влязат в 25-годишното Шенгенското пространство, където сега членуват 24 членки на съюза и три асоциирани държави – Норвегия, Исландия и Швейцария. Казано по-кратко, след март догодина българските граждани и чужденците с българско-европейска виза ще преминават границите на Стария континент без проверки и ще се присъединят към 400-те милиона европейци, които отдавна вече разбират, че са в друга държава единствено по надписите на табелките на населените места.

Потупване по рамото

Седмица след парламентарния вот в България  миналата година, ЕК и най-вече председателят Барозу, направиха поредния си политически жест към България, като в последния момент махнаха от проекта на годишния мониторингов доклад по правосъдие и вътрешен ред предупреждението, че липсата на успехи в борбата с организираната престъпност и корупцията ще попречи за влизането на държавата в Шенгенската зона. С което, веднаж отърваха от пълен европейски резил отиващия си кабинет на Станишев и втори път, дадоха възможност на новия кабинет да осъществи само техническите и организационни критерии за влизане в пространството. В началото на януари в Берлин германската канцлерка Меркел също подкрепи Бойко Борисов, като го увери, че Германия ще осигури справедлив шанс на страната за влизането й в Шенгенското споразумение.

Давай чичо, давай бре, чичо…

Въпреки всичко тези дни в София Борисов поиска от премиера на германската провинция Райнланд – Пфалц Курт Бек неговата и на Германия подкрепа за окончателното влизане на страната в зоната. Защо?
Причините, всъщност, не са малко. През юли ще бъде публикуван редовният годишен доклад на ЕК за наблюдението на страната по правосъдие и вътрешен ред, а въпреки медийната шумотевица около акциите на вътрешното министерство, равнището на организираната престъпност и корупцията продължава да е стряскащо. Примери – колкото щеш! Продължаващите корупционни скандали с висши магистрати, нощни стрелби срещу известни мафиоти, неадекватно отношение към имигрантите в страната. Освен това влизането в Шенген предполага перфектно функциониране на границите по суша и море, безупречна пътна инфраструктура,  безпроблемна организация по издаването на шенгенски визи, както и на станалите вече прословути нови български документи за самоличност с биометрични данни. А като си представи човек как изпосталялите от беднотия български / и румънски също!/ ромски фамилии отново ще хукнат, този път из съвсем безгранична  Европа, нещата стават доста проблематични…
Важното, обаче е, че страната бодро рапортува за готовността си за влизане в „Шенгения”. И за очакваните поредни европейски приключения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *