ПРЕЗРЕНИЕ, СЪЧЕТАНО С ПОГНУСА И ГРАЙФЕРИ

Victory day  Sofia   9 May 2014 13.09.2016

На традиционния си събор край казанлъшкия яз. Копринка българските русофили, наричащи себе си и  „приятелите на Русия“, за пореден път се погавриха със символи на ЕС и НАТО. В екзалтираната си демонстрация на безпределна обич към Москва, те отново хвърляха на земята европейския и евроатлантически флаг, тъпкаха ги с крака, чистиха подметките си с тях и дори презрително ги набучваха на прътове с българското знаме. Закъснялата реакция на ръководството на БСП, както и на най-важният гост на събора, кандидат-президента на левицата Румен Радев, които все пак се видяха принудени да осъдят този вандалски рецидив, не можа да разсее създалото се тягостно впечатление за тежък политически фанатизъм, придружен от повтарящи се примитивни прояви.

Горенето на знамена е винаги лошо

А този вид прояви в последно време не са една и две! На националния празник Трети март тази година представители на проруската популистка партия „Атака“ тъпкаха публично европейското знаме, което доведе до настояването на група депутати от десницата закона да преследва подобни деяния със същата строгост, както е и за българските национални символи. На традиционното шествие на левицата на 1 май в София, пред погледите на цялото ръководство на БСП, функционер на движението „Че Гевара“ направи опит да запали европейския флаг. Не успя единствено поради дефект на приготвената запалка. На миналогодишния русофилски събор край яз. „Копринка“ леви активисти на инициативата „България за мир“ също пробваха да  стъпчат  знамето на Европа, а фанатизиран старозагорец дори понечи да свали европейския флаг от пилоните край трибуната. Полицията успя да ги спре навреме, съобщи тогава БТА. На 9 май 2014-та пред спорния Паметник на съветската армия в столичния център участници в честването демонстративно изгориха на земята европейското знаме, иронично на фона на плакат с надпис “69 г. от победата над фашизма във Великата отечествена война“. Направиха го под носа на тогавашния председател на БСП Сергей Станишев, който също присъстваше на церемонията. По този повод лидерът на социалистите в ЕП Ханес Свобода в специална декларация окачестви поругаването на европейския флаг в София като „осъдително“  и напомни на местната левица, че „горенето на знамена, независимо дали са национални или други, е винаги лошо“.

Високото проруско говорене

Преди две години главният редактор на портал „Култура“ и философ Тони Николов констатира в коментар, че „БСП е преместила диалога за Европа пред Паметника на съветската армия“.  Сега пред Дойче Веле той свидетелства лично, че освен издигането на руски знамена, на флагове на т.нар. Луганска и Донецка република  и съответното тъпчене на европейското знаме на митингина левицата, е чул привърженици на БСП неведнъж да заявяват, че идеите им всъщност са идеите на партия „Атака“. „Това говорене ме поразяваше особено силно, но то ставаше характерно не само за избирателите на БСП, но и за доста от техните  известни политици. Така се оказва,  че проруското говорене е много по-важно за идентичността на БСП, отколкото дебата за Европа. Дори повече, сред тях се наблюдава една враждебност към „европейското“  и на чисто битово равнище. Говори се за евразийство, за излизане от ЕС. Излиза, че БСП се превръща не в партия на някакъв умерен евроскептицизъм, какъвто все повече се наблюдава в Европа, а по-скоро в радикално про-дясна партия. А крайнодясното в европейски смисъл е съпоставимо с посланията на партии като „Атака“, коментира Тони Николов.

Комунистите заплашват отново

Като  точна илюстрация на тези констатации, Съюзът на комунистите в България /СКБ/, който се афишира като идеен и политически наследник на БКП, днес /13.09.2016/ публикува в интернет страницата си  своя отговор на въпроса защо те са против ЕС  и НАТО ? /https://komunistibg.wordpress.com/2016/09/13/1-283/.

След като надълго и нашироко разясняват колко „империалистически“ е ЕС, как той „не може да бъде променен“, а НАТО е  „машина за принуда и агресия“, следовниците на Тодор Живковата партия се заканват: „Ето, затова ще критикуваме и порицаваме ощипаните политици, които подкрепят ЕС и НАТО, играят си на „разграничаване“ и които се страхуват да застанат ясно, яростно и категорично в защита на интересите на българския народ и срещу интересите на капиталистическите мнополи – създатели на НАТО и на Европейския съюз. Ето, затова две пикливи сини и нищо незначещи знамена заслужават единствено презрение, съчетано с погнуса и грайфери!“

Потъпкване на българския национален трибагреник

Естествено реакциите на тези действия не закъсняха. Бившият външен министър Николай Младенов и специален пратеник на ООН за Близкия Изток на личната си стена във фейсбук призова : „Всички партии в Народното събрание, които подкрепят свободна и демократична България и суверенния избор на българския народ да бъде част от Европа трябва да осъдят потъпкването на европейскиото знаме днес на събор на русофили. Това е равносилно на потъпкване на българския национален трибагреник!“.

Евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев препоръча специално за Дойче Веле коментара от своята  фейсбук страница : „Това е отвратителна и, за съжаление, не единична проява, култивирана с години от медии с неясно финансиране и от много политически играчи в България. Подобни срамни сцени сме виждали и пред така наречения ПСА /Паметник на Съветската армия/. Безцеремонното смесване на исторически чувства към определени моменти от историята със сегашната политика на управляващите в Кремъл, е нагло и безсрамно деяние. Налага се и разединение сред гражданите. Ако обичаш Русия / като Русия се свързва задължително само със сегашната политика на управляващите в Кремъл, с Ленин, Сталин, КГБ и комунизма (вижте плакатите, тениските и лозунгите), а не с Чайковски, Рахманинов, Шостакович, Пушкин, Лермонтов, Гогол/ ти трябва да си срещу ЕС и НАТО. Тези хора поставят и  клишета на българите  след като ги определят на  „фили“ и „фоби“ . Най-наглото обаче е, че те обявяват русофилите за “патриоти”, а русофобите за “предатели”. Затова младите поколения на България трябва да познават истинската история на своята родина, за да не бъдат те лъгани от наследниците на режима, откъснал страната ни за десетилетия от демократична Европа“.

„Необходимото“ втвърдяване

А на въпрос дали постоянните антиевропейски прояви на българската левица са инерционно комунистически или откровено глуповати, журналистът Тони Николов отговори откровено: „Второто е по-вярно. Като проект БСП обединява една все по-застаряваща група избиратели. Средната възраст на тези хора, според сондажите, надхвърля 69 години. Те все още проектират своето минало като свое бъдеще, докато съвсем друг е въпроса дали това може да бъде бъдеще за страна като България. Оттам нататък, за да се удържи този избирателен сегмент от 15-16 процента, левицата трябва да му предлага съответното втвърдяване“, коментира главният редактор на портал „Култура“ Тони Николов.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *