ПРЕЗИДЕНТЪТ И ПРИКАЗКИТЕ НА ШЕХЕРЗАДА

През ноември българският президент Георги Първанов направи две посещения в една и съща страна – емирството Катар. В началото на месеца посещението беше официално, а в края  – за участие  в престижна международна конференция, на която българският държавен глава произнесе знаменателна реч.
Приказно богатите емирства около Персийския залив винаги са мечтана дестинация не само за ловките български бизнесмени, но най-вече за местните политици, които в досега си с изобилието и пищното богатство изглежда лекуват потиснатото си личностно самочувствие. Размяната на ордени от типа на „Стара планина” и „Огърлица на независимостта”, с които в началото на месеца президента на България и емира на Катар скрепиха добрите междудържавни и лични отношения, подсказва значението, което най-сиромашката европейска държава и може би най-богатото емирство от Залива, отдават на подобни двустранни контакти.
Парадоксалното обаче е друго. Ден след като във Велико Търново артикулира

най-знаменитото си европейско прозрение,

че България ставала „ заложник на битката между основните сили и претенденти за спечелването на изборите в европейски мащаб”, прозрение, предизвикано от шока със спирането на 220-те милиона евро по програма Фар, българският държавен глава в катарската столица Доха продължи да ръси подобни „бисери”.  На Международната конференция  по финансиране на развитието, форум, в който участваха президенти, правителствени ръководители, министри, шефове на международни финансови институции, Първанов произнесе реч, която вероятно е учудила мнозина от присъстващите.
В нея президентът на страната без нито една магистрала, с най-разнебитени пътища и намиращо се на санитарно ниско ниво образование направи „епохалното” откритие, че „модерната инфраструктура и качественото образование са основните елементи на развитието”. Главата на държавата, в която националната агенция „Пътища” се е превърнала в европейско нарицателно име за тежка корупция, говори за ползите от „обновена инфраструктура в съчетание с по-прозрачни условия за търговия и по-малко бариери пред нея”. Президентът на държавата, която не дава нито лев за национална реклама и разрешава

безразборното строителство, съсипващо най-хубавите кътчета на българската природа,

The Legend Trip ipod

The Little Traitor movie

разсъждава за „насърчаване на туризма, бизнеса и икономиката на развиващите се държави”, което щяло да ги  направи конкурентоспособни на световните пазари! Предводителят на доказано най-бедната членка на ЕС, в която мизерията по улиците може да се види с просто око, приказва за „трансформирането на България от бенефициент на международната помощ в донор”!
Естествено през своя последен мандат, българският държавен глава може да говори където и каквото си поиска, без някой да му търси отговорност или да му обръща сериозно внимание. Дори повече, той може да разказва и побългарената версия на приказките на Шехерзада от „Хиляда и една нощ”! Стига да има кой да го слуша.A Star Is Born move

The Merry Widow rip

Sahara full movie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *