ПРЕДСРОЧНИЯТ ВОТ КАТО МИРАЖ?

The-Clown-160613 23.06.2014

Тежките наводнения в Североизточна България и банковата криза около КТБ удобнизместиха о темата за началото на „плавния преход“ към политическа стабилност чрез оставката на кабинета „Орешарски“ и фиксирането на дата за предсрочни парламентарни избори. От основно вътрешнополитическо предизвикателство, бързата изборна смяна в законодателната и изпълнителна власт се превърна във фонов проблем и това естествено породи неизбежни слухове  и спекулации по темата. Като, например, очаквано създаване на широка управленска коалиция в рамките на 42-рия парламент и отпадане на идеята за предсрочен вот. Според публикации в централния печат, позоваващи се на източник от централата на БСП, насрочените за 24 юни политически консултации за определяне на датата за изборите щяли да претърпят  драматичен обрат с вероятното създаване на подкрепян от ГЕРБ и някаква коалиция нов кабинет в рамките на сегашния парламент.

 

Както в заблатените райони неизбежно се раждат облаци от комари, така от тинестото тресавище на българската политика постояно извират слухове и сплетни, които се засилват пропорционално на общественото безпокойство. Умело подклаждани вече повече от година, политическите тревоги на българина ще стигнат своя връх, ако мълвата за отлагане на предсрочния вот се потвърди.

Индикации за подобни намерения, обаче,  съществуват и  те никак не са за пренебрегване!

През уикенда в медиите се появи изявление на бившия дапутат от БСП Румен Овчаров, че при сегашната ситуация на война между магнатите Пеевски и Василев и неясноти около източването на „Булгартабак“, смяната на правителството на Орешарски  била „неуместна, тъй като пред него има важни за решаване задачи“. „Да искаш оставка на правителството, което си създал – какво е това?“, попита риторично Овчаров  и  заключи, че неговата партия не бива да рискува всичко, защото „на някой му се приискали избори“.

Друг виден деец на БСП, Руси Статков, сега член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизационен контрол, защити по БНР тезата, че след като БНБ е контролирана единствено от Народното събрание, през следващите три месеца трябва да има действащ парламент, който да осъществява парламентарен контрол върху дейността на централната банка по отношение „на особения надзор, който тя осъществява сега  върху Корпоративна банка“. „Трябва да има действащо Народно събрание, а не договорки на отделни лица“, каза категорично Статков и настоя за спешно заседание на националния съвет на БСП, на което да бъде обсъден този въпрос.

Доста парадоксално в тази светлина прозвуча и изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, човекът който само преди седмици поиска в парламента „изборите – в петък“. Пред държавната телевизия той сполучливо определи ставащото с КТБ като „не по-мако бедствие от наводнението“, бившият-бъдещ министър председател открито се усъмни, че ще има предсрочни избори, тъй като „управляващите много лъжат“. „На БСП номерата са ясни. Има хора, има сценарии и всякакви такива неща. ДПС си назначиха министър оня ден, а говореха и те за оставка. На тези хора не може да се вярва”, констатира притеснено Бойко Борисов.

Едва ли някой се съмнява, че  кашата, която правителството на Орешарски ще остави след себе си е огромна – намелили приходи в хазната, липса на партноьрско споразумение с ЕС / сиреч на европейски пари за следващите години/, висящи наказателни процедури на Брюксел към България, спрени оперативни програми, ендемична безработица за почти половин милион души, предстоящи неустойки по договорите за „Южен поток“, тежка улична и организирана престъпност, фалирало здравеопазване, образование, енергетика, култура. Но сред т.нар.“политически елит“ очевидно има хора, които по никакъв начин и за нищо на света не желаят да се откажат от властта.

И тъкмо те се опитват да превърнат волята на суверена за предсрочен вот в мираж.  В илюзия, която постоянно межделее на хоризонта  и изчезва, щом губещите надежда опитат да я приближат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *