ПОТЪПКАНАТА ЧЕСТ НА ПАГОНА

В условията на тежка криза, утре в София ще се състои традиционният военен парад по случай Гергьовден, празникът на Българската армия…

„Българската армия има един празник и той, въпреки кризата, трябва да се уважава…” –тези думи на военният министър, генералът от резерва Аню Ангелов, прикриват накърненото войнско достойнство и болка на професионалния войн. И не само на него. Защото през седмата година от членството на страната в Североатлантическия алианс на своя традиционен парад, обрулената от постоянни реформи, недофинансиране, лошо управление, корупция и кражби българска войска, ще демонстрира на празника си два летящи самолета, няколко вертолета и обичайните скромни подразделения пехотинци, които ще набиват крак на жълтите павета. Колесна техника, сиреч танкове, бронетранспортьори и други военни машини поради кризата няма да има. Нови генералски лампази ще получат петима полковници, а трима сегашни генерали ще добавят поредното ромбче върху пагоните си.

Крадливите артелчици

Положението с българската войска наистина е драматично и дори военният министър неколкократно намекна в медиите, че армията е пред фалит. Повод за подобни опасения са сключените през 2006 година договори за доставката на 21 броя вертолети за нуждите на ВВС и ВМС, които не могат да бъдат платени в срок. Санкцията за това неплащане е гигантска, като съществува опасността страната да загуби дори и доставени вече летателни машини.  Пред разваляне, респективно пред колосални неустойки, е и сделката за доставка на транспортни самолети. Неустойки за почти милион евро военното ведомство дължи и на германската фирма „Даймлер” за доставката на 155 високопроходими автомобила „Мерцедес”, не са платени и над 10 милиона евро за купените на старо от кабинета на Станишев две белгийски фрегати. В същото време военният министър Ангелов изрази публично опасенията си, че по някои от споменатите големи сделки са вземани комисионни на високо ниво, опасения е с висока степен на достоверност.

Мирновременната драма на българската войска е и другаде.

В специалният правителствен доклад за състоянието на въоръжените сили през миналата година, публикуван от Министерство на отбраната се констатира, че страната е сред първите места по брой на военни на глава от населението, че по инвестиции за доставка на оборудване, за отбранителни изследвания и технологии, въоръжените сили бележат устойчива тенденция на технологичсо изоставане, което все повече ги отдалечава от оперативната им съвместимост с останалите армии от НАТО. Преди това беше посочено, че в определени висши командни звена офицерите са колкото и хората, които работят в тях, че броят на държавните служители в администрацията на военното ведомство е достигнал до „невъобразимо ниво”, което два пъти надхвърля сумата на администрацията на военните министерства на Белгия и Холандия взети заедно.
Има ли „виновати”?

Кой е отговорен за въпросното „дередже”? Правителството на Тристранната коалиция и неговите последователни военни министри, единият от които вече е арестуван по заповед на прокуратурата? Или върховният главнокомандващ и президент на страната, който въпреки ограничените си по Конституцията правомощия,  наблюдаваше безмълвно всички тези безобразия на бившите си съпартийци през своите два  мандата? А може би вината е в съмнителната „експертиза” на шефа на политическия кабинет на президента и бивш началник на Генералния щаб или на президентският съветник по военната сигурност? Или в предишния парламент, изиграл също не малка роля за сегашната ситуация?
Въпроси, на които „Гергьовденския” парад едва ли ще даде отговор. А отговор е нужен, защото войнското достойнство все още се цени високо в България и неговото поругаване обикновено не остава ненаказано.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *