ПОСЛУШКОВЦИ И ПАРИЧКОВЦИ

.!.

След приемането на Закона за избор на български представители в ЕП и  обявената от държавния глава Георги Първанов дата на вота на 7 юни, по-големите български политически партии преминаха към подреждане на кандидатските си листи.
При едно от посещенията си в София наскоро, еврокомисарката по защита на потребителите Меглена Кунева констатира с тревога, че българите едва ли разбират добре значението на ЕП  и  предупреди, че ако в него няма хора, които да представляват страната добре, „толкова по зле за нея”.  Подобни предупреждения обикновено минават безпрепятствено между ушите на партийните ръководства , които гледат на евроизборите като на „разузнаване с бой” за истинската парламентарна битка следващия месец, както и като на възможност да изпратят по неколцина свои „послушковци” и „паричковци” по-далеч от местната политическа джунгла.
Ако съдим по близо 6-процентния изборен праг в току-що приетия Закон за европейските избори, най-много свои представители  ще успеят да изпратят четирите водещи по подкрепа формации до този момент – ГЕРБ, БСП, „Атака” и ДПС. Другите вероятно ще наблюдават със завист в София излитащите за  и пристигащи от Брюксел и Страсбург аероплани, които почти седмично ще превозват насам-натам своите постоянни български 17 пасажери с евродепутатски мандат.

Защо „послушковци” и „паричковци” ?

Макар срокът за приключване подреждането на кандидатите за избора да е 25 април, по очакваните водачи на листите се вижда, че това съвсем не се доказани европеисти с международен авторитет и компетентност, а обичайните пудели от партийните манежи, които ще изпълняват точно заповедите на своите местни дресьори, при това със задължително подвити опашки. Освен това всяко избираемо място в листата по традиция се откупва или от самия кандидат, или от неговите заможни спонсори, които също искат да размахват дресьорската си  палка. Това нарушение, с купуването на мандати, впрочем, е законно, което го е превърнало и в международна практика.

И още нещо особено важно. Final Move ipod

Mirror Mirror psp Jason and the Argonauts release

Solaris film

След като преди евровота през 2007-ма Комисията по досиетата допусна „грубата грешка” да извади картончетата от някогашната ДС на шестима кандидати за евродепутати, на 7 юни бъдещите българо-европейски законодатели ще се явят пред избирателите си с изрядно минало и чисто досие – парламентарното мнозинство гласува в Закона за отпадане на текста за задължителната проверка за принадлежност към тоталитарните служби. Очевидно имиджът на страната в лицето на нейните евродепутати в бъдеще се е оказал по-важен отколкото позора на нейното старателно посипвано с прах минало.
Така конструирана, европейската увертюра в българското изборно лято най-вероятно ще постави нов рекорд в избирателната активност. Естествено, отрицателен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *