ПОЛТЪРГАЙСТЪТ ОТ ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД

През последните 75 години, винаги когато в България се случва нещо важно, на местната политическа сцена изплува призракът на Москва. Подобно на стар домашен полтъргайст, той започва да издава тайнствени звуци, да размества фигури, да чупи предмети и, както обикновено, да всява мистичен ужас сред по-възрастните обитатели на някогашната кандидатка за 16-та република на бившия Съветски съюз.
Координираният опит на руската дипломация в лицето на нейния шеф Лавров и постоянния представител на Русия в НАТО Рогозин да поискат обяснения от една независима европейска държава, членка на Североатлантическия пакт по повод теоретична публична дискусия,  съвпадна с доста неочаквания деснат в София на двама от ключовите играчи в руската енергийна външна политика –шефът на „Газпром” Милер и началникът на държавната корпорация „Росатом” Криенко. По-всяка вероятност  целта на цялата сложна операция е била след шока около внезапните „обяснения” за планирания ракетен щит на САЩ в България, да бъдат смекчени позициите на България в преговорите за подновяване на договорите за газови доставки след 2012 година, и най-вече да бъде оказан натиск за продължаване строежа на спорната АЕЦ”Белене” с основно руско участие.

Призраци и таласъми

След като заяви, че се е направил на „ни чул, ни видял” по повод приказките за противоракетен щит в България, премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще продължава да работи по проекта „Белене”, както и че ще настоява да обвърже предстоящите преговори за газовите доставки с проекта „Южен поток”.  В подобен дух са преминали и разговорите на шефа на „Газпром” с президента Първанов, а само ден след това млади активисти на БСП традиционно лъснаха с четки и сапун фасадата на паметника на Съветската армия по повод държавния празник на Руската федерация – Денят на защитника на Отечеството.
Полтъргайстът от Червения площад започна да шава и  пипалата на „Октопод”, както е названието на продължаващата специализирана акция на българската полиция. В интервю за популярно издание по Интернет, президентът на Атлантическият клуб в България Соломон Паси направи удивително признание, свързано с тайнственото изплуване в общественото полезрение на скандалния бивш главен прокурор Никола Филчев.  Бившият външен министър определи Филчев като главен изпълнител на заговора на кръгове „близки до съветското КГБ  и българската ДС”, свързан с обвиненията към първия дипломат за шпионаж в полза на чужда държава.

“Back in the USSR…”

Както е известно през 2004-2005 година МВнР  направи безуспешен опит да въведе модерната технологична система ТРАНСАТ, която трябваше да лиши чужди тайни служби от възможността да контролират и шпионират дипломатическата поща на министерството с българските посолства по света. Хората, които тогава бяха истински засегнати от технологичното въведение във външнополитическото ведомство са били онези, които са имали достъп до шифровачните машини, произвеждани в Москва от 1948 до 2004 г. Така, според Соломон Паси, правителството на Станишев на практика е върнало „достъпа на руските тайни служби до българската секретна информация”.
И още нещо. В нарочно изявление по телевизията по повод борбата срещу организираната престъпност, лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната „Синя коалиция” Иван Костов недвусмислено констатира, че „зад българската мафия стоят много по-сериозни структури” и посочи „руските специални служби и ДС”. Подобни съмнения имат и други наблюдатели в страната, още повече че в хода на разкритията около операция „Октопод”, те стават все по-реалистични.
Така червеният московски полтъргайст и  днес продължава да вилнее в паянтовата къщичка на 20-годишната българска демокрация. По всичко личи, че неговият кикот, счупени предмети и глави, ще продължават да стряскат българите още дълго. И това ще е така, докато някой не се захване да прочисти таваните и мазетата на държавата от боклука и паяжините на миналото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *