ПОЛИТИЧЕСКАТА ЕКЛИПТИКА НА ЕДИН ОСОБЕН МИНИСТЪР

Днес /сряда, 21.03.12/ парламентът в София ще гласува оставките на двама министри от кабинета на ГЕРБ . И докато смяната на третия поред здравен министър едва ли предизвикваше съмнения, неочакваното уволнение на шефа на икономическото и енергийно мегаведомство успя да изненада мнозина. Що за енигматична фигура във властта беше Трайчо Трайков? Някои детайли от неговото преминаване през властта припомня Г.Папакочев:

Досегашният министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков изгря на българския политически небосклон изненадващо. Мениджър в групата на австрийската компания „EVN България”, описван от колегите си като мълчалив, но разумен технократ и почти непознат за енергийната общност в страната, той беше избран от току-що спечелилия изборите през 2009 година Бойко Борисов за експертен министър на една от ключовите, раздути и особено отговорни структури на държавното управление. По-късно, в кулминацията на скандала около подписаното от тогавашния шеф на Националната електрическа компания /НЕК/ споразумение с руската страна за строежа на АЕЦ”Белене”, разгневеният министър-председател призна пред медиите, че Трайков е протеже на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. „Аз съм избрал Дянков за вицепремиер, а той ми доведе г-н Трайков за министър на икономиката, считайки, че той може да изпълнява тази задача”, поясни тогава Борисов и правейки му последно предупреждение, се обърна към него с думите : “Много държа на теб, сигурно ти е приятно с Бербатов да те сравняват, но това е колективен спорт и когато на човека под мен – вицепремиера Симеон Дянков, съм му възложил да планира, контролира и проведе двата преговора/ с руснаците-б.а./, трябва да се съобразяваш с него”.

Д-р Джекил и Мистър Хайд?

До злополучния бизнесфорум в Катар Трайчо Трайков в известен смисъл се опитваше да партнира в колективния спорт на ГЕРБ, но не особено убедително. Оказа се, че със светкавичното уволнение на подписалия протокола за АЕЦ”Белене” в Москва шеф на НЕК, министърът е успял да предотврати хитър ход на съветваната от българи руска енергийна олигархия, който би имал непредвидими последствия не само върху националните интереси, но би поставил под въпрос и стратегическите съюзнически отношения на България с НАТО и ЕС. Неслучайно още в началото на министерската кариера на Трайков руският вестник „РБК daily се позова на оценката на неговия предшественик Румен Овчаров, а именно че е поразен от „двойнствения живот” на младия министър, който успявал „да се преструва, че води преговори с Русия и същевременно да бъде човек на американците, имащ за цел да спре всички руски проекти в България”. Приблизително по същото време на въпрос дали е възможно страната му някога да се откаже напълно от използуването на ядрени електроцентрали подобно на Германия, младият енергиен министър Трайков беше отговорил находчиво: „Една такава възможност е България да бъде населена от германци”.

Право куме в очите!

Досегашният икономически министър отвреме-навреме си позволяваше лукса да припомня и някои не съвсем удобни истини. В тв-интервю в началото на миналата година Трайков призна, че „за България е по-добре да има сива, отколкото никаква икономика, тъй като сива или не, тя съществува и създава брутен вътрешен продукт” и уточни, че „икономиката посивява тогава, когато на бизнеса му излиза по-евтино да работи в тъмния сектор, отколкото да си плаща данъците”. По време на протестите срещу проучванията за шистов газ в североизточна България, енергийният министър се осмели да отрезви правителството с данни за възможно наличие до 1 трилион кубически метра газ в района. Това означава, че България може да не мисли за потреблението си за 300 години напред, подхвърли смело Трайков и прогнозира раздухване на страстите от страна на монополния руски доставчик поради вероятността проучванията да се окажат успешни.

Пясък, снежинки и чаршафи

Като министър и на туризма Трайчо Трайков не остави осезаема следа, което не му попречи да каже по повод възможността за развитие на културния туризъм, че като туристическа дестинация България е време да спре да продава само „пясък, снежинки и чаршафи” след като има и други неизползувани възможности.

Иронично, но тъкмо снежинките и пясъка изглежда изиграха неприятна шега на малко странния за местните разбирания досегашен икономически, енергиен и туристически министър. През януари местните телевизии показаха как кара ски с журналисти от британски медии в зимните български курорти с рекламна цел, а по време на бизнес-фиаското в Катар, както се разбра, е използувал паузата да се разходи по луксозния хотелски плаж. Което фактически е очертало и заникът на неговата политическа еклиптика – краткия път на един безпартиен министър по „небесната” управленска сфера на партия ГЕРБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *