ПИЕМ, СЯКАШ НИ ПЛАЩАТ ЗА ТОВА…

В световните и европейски класации, свързани с консумацията на алкохол, България по традиция фигурира на едно от челните места. Според американското списание „Форбс” годишно българите изпиват 60 милиона литра спиртни напитки, като количеството непрекъснато се увеличава.

Тези дни медиите съобщиха, че цената на  самоделните казанчета за дестилиране на ракия е подскочила значително с настъпването на богатия на суровина есенен сезон, а обичайна гледка тези дни в София са пенсионери с пластмасови кофи, които събират окапалите на земята плодове на случайно оцелелите в големия град овощни дръвчета.
Подготовката за голямото зимно пиене е вече в ход напук на кризата и на амбициозната „Национална програма за предотвратяване на злоупотребата с алкохол 2009-2013г.”, която предишния кабинет лансира през последната година от своя мандат. Според нея допустимата дневна консумация на 40-градусов концентрат е около 60 г за мъжете и 30 г за жените. Това е пределното количество, за което се смята, че носи минимален риск за здравето. Освен това в програмата е записано, че

поне два дни от седмицата не трябва да се пие въобще.

Не трябва, обаче… Donald's Double Trouble movie

Megaforce dvd

Kim Possible: The Secret Files video

В началото на лятото в Търговище две 70 годишни бабички успяват така да се напият и изпокарат, че домакинята докопала брадвата и на бърза ръка „елиминирала” с удари в главата своята гостенка. Неотдавна селски поп в Дупнишко, където „жуленето” на твърд алкохол е на особена почит, в силно почерпено състояние не само отказал да опее покойник, но след като от кръчмата  препоръчал на опечалените близки да сложат починалия „в по-голям хладилник, за да не се вмирише”, сбил се с местния полицая и го халосал здраво по окото. Друг негов Божи събрат в Горнооряховско преди години вместо с камбани, беше възвестил началото на литургията с няколко „комитски” изстрела във въздуха със собствения си револвер, произведени, естествено, „на градус”.
Естествено повечето от близо 500-те хиляди българи, които според официални данни са с  „проблемно пиене”,

са хора в средна, младежка и дори вече детска възраст. Най-голяма е концентрацията на алкохолици в Бургас, София, Перник и Ловеч, а в страната са регистрирани над 16 хиляди болни с психични и поведенчески разстройства, резултат от злоупотребата с алкохол. Само в софийския изтрезвител годишно преминават по 700 „гости”, чийто наплив е най-голям около зимните Коледни и Новогодишни празници.
Най-обезпокоително е разпространението на алкохола сред подрастващите. Тези дни бяха огласени данни от изследване сред ученици в Добрич, които говорят, че всеки седми ученик от 8-ми до 11-клас се напива над десет пъти в годината, а според европейско проучване в началото на годината, половината от българските ученици на възраст 15-16 години се напиват поне веднаж месечно, като често „забавлението” има състезателен характер.
„Състезателен” е и броят на автомобилните катастрофи, причинени от пияни шофьори, като според данни на СЗО 5 на сто от жертвите по пътя са дело на алкохола.
Къде на майтап, къде насериозно, българина обича да повтаря на маса „дълбокоумната” мъдрост: „Жените до време, пиенето – за цял живот!”. Както и кратката новина: „В Германия се състоя бирен фестивал. Най-много бира е изпил жител на град Перник, който гледал фестивала по телевизията”.

4 thoughts on “ПИЕМ, СЯКАШ НИ ПЛАЩАТ ЗА ТОВА…

  1. Dima

    Спасибо за Ваш блог. Много хорошего и интересного материалла. Огромное пожелание не бросать его и продолжать развивать. Редко встретишь достойные ресурсы в рунете…один повтор сплошником и откровенное г…

  2. grefeVoffrast

    От души желаю автору успешного развития блога. Почитал-посмотрел, очень всё понравилось. Побольше бы таких ресурсов в сети и не пришлось бы перебирать тонны никчёмных сайтов, а порой и с вирусами что бы найти нужную информацию. Удачи, бро :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *