ПАТИЦА ПО ПЕКИНСКИ ВЪВ ВЛАКЧЕТА НА УЖАСИТЕ

Три години след пожара във влака от София за Кардам, при който загинаха 9 пътници, българските железничари се готвят за стачка, а министри мечтаят за високоскоростни китайски влакове през страната.
За какво, всъщност, става въпрос?
Според лидера на КТ”Подкрепа” д-р Тренчев, сегашото състояние на  българските железници е „умопомрачително”. В навечерието на подготвяната стъпаловидна стачка на служителите в БДЖ и Националната компания „Железопътна инфраструктура”, синдикалистът изнесе разтърсващи данни от вътрешен доклад на експерти от ведомствата. Например, от 3.5 милиона дървени/!/ траверси по жп-линиите, от неотложна подмяна се нуждаят  над 100 хиляди. Десет на сто от бетонните траверси са също изпочупени, със скъсани болтове или са повредени от събирачите на метал. Към казаното от д-р Тренчев могат да се добавят жалкото състояние на локомотиви и вагони, които в по-голямата си част са от времената на ранния социализъм, окаяното състояние на ремонтните предприятия, съмнителния контрол върху т.нар.„подвижен състав”, масовите кражби на нафта, раздутата администрация и още много други интересни неща.
“Chu-chu train”
Неотдавнашно  проучване показа, производителността на служител в българските железници е една от най-ниските в ЕС – обобщено на всеки  километър железен път работят по 9 човека, които за въпросната дистанция обслужват средно по трима пътника и 16 тона товари дневно. На отделен влак се падат по 42-ма железопътни служители на ден! И още нещо – средната скорост на движение на местните влакове е 43 километра в час. Което означава, че ако пътник реши да премине 600-те километра от Петрич до Варна, за това пътешествие с прекачванията ще му е нужно цяло денонощие. При това в амортизирани, отблъскващо мръсни и често неотоплявани вагони.
Казаното далеч не означава, че бавният воайаж с местните железници е безопасен. Избухналият нощен пожар в купетата на пътническия влак от столицата за Кардам изпепели девет човека като  и до днес не са ясни /или просто се прикриват/ истинските причини за трагедията. В края на миналата година недалеч от Драгоман два влака се сблъскаха челно при което пострадаха 26 човека, а дни по-късно няколко вагона на бърз влак от Бургас за София посред бял ден дерайлираха след авария в локомотива.
Китайски влакове по дървени траверси?
В такава обстановка транспортният министър Цветков подписа в Пекин меморандум за бъдещо преминаване през страната на високоскоростен китайски влак-стрела, който щял пренася евтини стоки през Турция до Лондон, а държавната железопътна управа заговори за крупен заем от Световната банка, който щял да погаси огромните  дългове на ведомството и да финансира ремонта на инфраструктурата, разбира се, срещу съответното преструктуриране и неизбежно съкращаване на служители. Това не се харесва на въпросния персонал и той се готви да стачкува с протест срещу Световната банка, която била искала реформи и т.н.
Та за какво, всъщност, ставаше въпрос? За спасяване на „черните влакове”, който продължават да се композират от Бургас до София или за нови инвестиции във „влакчетата на ужасите” от държавния „жп- лунапарк”? Засега смислен отговор липсва, макар нещата съмнително да започват да намирисват  и на „патица по пекински с пържен ориз”. При това сготвена набързо в лавката на „Дондуков” 1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *