ПАРЛАМЕНТАРНАТА ФРАКЦИЯ “ДС”

Screws-in-Guiness-factory-1           20.05.13

Не очаквайте дузината единомишленици от някогашната ДС  да се регистрират като отделна фракция в новото  42-ро  Народно събрание! Това няма да се случи защото никога не е било в техен стил, нито в стила на техните сегашни „водещи офицери” и най-малко в стила на тайните служби. Макар от 1989 година насам да са клели под девиза „Съединението прави силата”, винаги са го интерпретирали по своя специфичен ченгесарски начин. Негласната им формация по правило е многопартийна и нейните членове обикновено стоят настрани от парламентарната трибуна и медийните изяви –  според някогашната им добра професионалната школовка това са неоправдани и наивни рискове. Естествената им среда за акции са сумрака, кулоарите и задкулисието, а  предпочитаните оръжия – интригите, манипулациите и компроматите. Ситуирани на всякакви парламентарни позиции те имат „мандатното” самочувствие на „добрите” и „полезни” ченгета под прикритието на народни избранници. Просто от напиращите през партийните листи към законодателната власт 136 сътрудници на тоталитарните комунистически служби, този път половината гласували българи определиха едва 12. Което си е успех за вечната ДС-парламентарна фракция и то в такива размирни времена!

Тайната законодателна власт

Всъщност парламентарната история на ДС-депутатите е твърде показателна. След като в началото на 1990 с правителствено решение е закрито Шесто управление, въпросът за архивите на ДС попада на „кръглата маса”, а Седмото Велико Народно събрание конституира комисията „Тамбуев”, от която към медиите изтича информация за 33-ма депутати, агенти на политическата комунистическа милиция/ по-късно комисията „Костадинов” разкрива двойно повече „велики” агент-депутати/. Скандалът блокира опитите за отваряне архивите на ДС и едва през 1997 г. 38-то Народно събрание приема първия зкон за достъп до документите на бившата ДС и военното разузнаване. Комисията на тогавашния вътрешен министър Богомил Бонев огласява освен имената на политици и държавни служители и 14 депутати от тогавашния парламент. В предишното, 37-мо НС/ правителството на Виденов” агентите-народни представители са достигнали рекордния брой 37 човека, а в 39-тия парламент бройката им отново се нормализира на обичайните 14 човека. През лятото на 2009 година Комисията по досиетата открива 139 мераклии от ДС за депутатски места, като в 41-ото НС попадат 11 агенти на тоталитарните тайни служби.

Ние пак сме на всеки километър!

Проверка на Комисията по досиетата в края на 2011 година показа, че не само народни представители, но и 37 служители на администрацията на българския парламент са били агенти и щатни служители на тодорживковия репресивен апарат от 1990г. дотогава. Всъщност те са били доста повече, но имената им не са огласени, тъй като междувременно са починали.

Така след направения тихомълком ход на сегашното служебно правителство с връщането на 7 „незаменими” дипломати-агенти на отговорни постове във Външното министерство по Великден, изгонени от предишния министър, на пълни обороти отново предстои да заработи и ДС-фракцията в 42-рия български парламент. Много от нейните членове са познати стари партийни познайници, които в сумрака и задкулисието ще продължат да вършат същото, което са правили досега – интриги, манипулации и компромати. Със самочувствието на истински майстори на „плаща и кинжала”, каквито всъщност винаги са били.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *