ОГРАМОТЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ

.!.

Embrace of the Vampire dvdrip

Orphan hd

Месец преди началото на новата учебна година, новата министърка на образованието Йорданка Фандъкова обяви, че учебните планове по български език и литература предстои да бъдат променени, тъй като „качеството на образованието спадало, а децата масово не можели да пишат смислени повествовения”.
Какви образователни неволи ще възвести първия учебен звънец?
След като в средата на миналата година в специален свой доклад ЕК обяви българските и румънските ученици за най-неграмотните на Стария континент, в началото на годината правителството на Станишев стартира уникален проект, който може да бъде сравняван единствено с първите години след Втората световна война. Тогава по примера на съветските си учители от 20-те години на миналия век, местните комунисти започнаха интензивно да ограмотяват селското население, което според тях е тънело в „писмовна и идейна тъмнина”. Изхождайки от печалния факт, че най-малко 50 хиляди европейски граждани от България – деца и възрастни –  са напълно неграмотни и нямат завършен четвърти или осми клас, просветните власти обявиха, че с бюджет от 15 милиона лева и 500 учители, които ще се занимават с отпадналите от училищната система граждани, не само ще повдигнат образователното ниво на населението, но и ще повишат шансовете му да си намери работа по време на икономическата рецесия.
Зад думите на новата просветна министърка за спад в образователното качество и невъзможността на българските деца да пишат „смислени повествования” прозира наистина особено

срамна тенденция, която резили не само страната, но и целия ЕС.

Според изследвания и експертни оценки около 30 на сто от учениците остават неграмотни по простата причина, че напускат училище още в началните класове. Други 25 на сто от децата са на границата на грамотността по четене и писане, а половината от 15-годишните ученици не могат да достигнат минималните стандарти и на практика са функционално неграмотни. Сиреч не разбират писмен текст и не могат да попълнят елементарни документи. Нещата са стигнали и до още по-големия абсурд, при който утвърдени университети и доста факултети в СУ”Св.Климент Охридски” са принудени да въвеждат задължителни курсове и изпити по правопис и правоговор за своите първокурсници!
От друга страна за да оцелеят под ударите на демографската и икономическа криза, повечето български университети са

принудени да си затварят очите пред примитивната неграмотност

Scary Movie 4 divx

на кандидатите за следване, което вдъхнови наскоро университетски преподавател да признае в печата, че скоро българските висши училища ще „смятат за свои студенти всички живи същества, които приживе или посмъртно се сдобият с диплом за завършено висше образование” и да обобщи иронично: „Това е правилния път – всеки аеробен организъм – български студент!”
Трудно можем да не се съгласим с подобна констатация, която формално е в пълен унисон с Лисабонската стратегия на ЕС и с образователните изисквания на 21 век. И все пак в началото на започващата учебна година не е лошо да си припомним един от крилатите лозунги на социализма: „Да ограмотим народа в съкратени срокове!”. Дори повече,  може би наистина трябва да се върнем към килийното училище и дългата даскалска пръчка. Тяхната педагогическа ефективност си остава безспорна във времето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *