ОГНЯН МИНЧЕВ: „НЕСЪСТОЯЛАТА СЕ СРЕЩА МЕЖДУ Г-ЖА РЕДИНГ И ОРЕШАРСКИ Е ОТКАЗ ДА СЕ ПРИЗНАЕ ЛЕГИТИМНОСТТА НА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО И НА ТОЗИ ПРЕМИЕР”

Vivienne-Reding--red-1-230713 25.07.13

Какъв знак за кабинета Орешарски е несъстоялата се среща в София със заместник-председателката на ЕК Вивиан Рединг? След като публикува мненията на първия български еврокомисар и лидер на ДБГ Меглена Кунева и на европеист-политолог Владимир Шопов, потърсихме оценката на политолога Огнян Минчев, доктор на социологическите науки, директор  на Института за регионални и международни изследвания и председател на управителния съвет на българския клон на организацията „Прозрачност без граници. Ето неговото мнение:

 

Несъстоялата се среща между г-жа Рединг и Пламен Орешарски е  отказ да се признае легитимността на това правителство и на този премиер, е категоричен Огнян Минчев.  През 2000 година, когато Австрийската народна партия на Йорг Хайдер, крайно десен политик с антисемитски и неонацистки изказвания, беше станала част от правителството, страните от ЕС ограничиха контактите си с австрийския кабинет и  се появи опасност от суспендиране на членството на Австрия. С оттеглянето на Хайдер от лидерския партиен пост, а впоследствие и от управлението, проблемът беше деликатно решен.

Въпросът сега е дали парламентарния глас на Волен Сидеров е предизвикал  подобно отношение от страна на ЕК или причина за неприязънта е практически ясната картина, в която това правителство продължава сегашната политическа криза в страната. Подобен вид отношение просто не може да не бъде демонстрирано! Дори повече – виждаме как актовете на подкрепа към управляващите партии изчезнаха изцяло и от собствените им европейски фамилии. След цирковете, които се разиграха от БСП на техния конгрес в НДК, днес от ПЕС не се чува и дума. Многозначително мълчат и  Либералите в ЕП – помним какво наприказва Греъм Уотсън след атентата срещу Доган в София, а сега при него цари пълна тишина. Всичко това говори много!

Без да имам претенции за външнополитически интерпретатор, абсолютно съм съгласен, че отказът на Рединг да се срещне с Орешарски е практическа демонстрация, че в очите на ЕК това правителство няма легитимност и е част от натиска  да бъде решена политическата криза чрез минимални действия – преконфигуриране на парламентарното мнозинство или чрез максимални действия – нови избори.

Много силни и отчетливи сигнали не могат да се разтълкуват от местните управляващи, много факти избягват да се тълкуват, много случващи се събития по традиция въобще не се интерпретират в България! Във всички случаи твърдението, че един внимателен, ненатрапчив отказ на г-жа Рединг да разговаря в София с Орешарски , човекът който е начело на изпълнителната власт, сиреч той е най-високо стоящата фигура в страната, е абсолютно ясен знак! Просто няма какво да се чудим дали това е така! – е категоричен Огнян Минчев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *